Varannan svensk: Antisemitismen har ökat i Sverige

Ny mätning från Aftonbladet/Inizio om hatet mot judar i Sverige

Mer än var tredje svensk har upplevt antisemitism i Sverige.

Unga personer uppger att de är mest utsatta, enligt en färsk undersökning från Aftonbladet/Inizio.

– Jag är fortfarande rädd att visa att jag är judinna, säger Salomea Gosenius, 19.

Flera maskerade ungdomar kastar brandbomber mot synagogan i Göteborg, Judiska föreningen i Umeå lägger ned sin verksamhet efter hot från nazister, demonstranter i Malmö som skanderar hot mot judar. Det är bara några exempel på antisemitiska händelser i Sverige de senaste åren.

Aftonbladet/Inizio har gjort en undersökning som avslöjar svenskarnas oro över att antisemitismen ökar och varför det är ett växande problem i Sverige.

Undersökningen visar bland annat att:

  • Mer än var tredje svensk har upplevt antisemitism i sin vardag
  • De mest utsatta är unga personer, upp till 29 år

19-åriga Salomea Gosenius är uppvuxen utanför Malmö. När henne syster var tolv år misshandlades hon för att hon öppet visade att hon är judinna.

Min syster sa ifrån när några killar ”heilade” mot henne på fotbollplanen, då slog de ner henne. Jag levde länge med att inte berätta för någon att jag är judinna, det var en hotfull stämning i skolan och det skulle bli problem om någon fick reda på det, säger Salomea Gosneius.

Aftonbladet/Inizios undersökning visar bland annat:

  • Mer än varannan (55%) tycker att antisemitismen i Sverige har ökat de senaste 5 åren.
  • Mer än var tredje (36%) har upplevt antisemitism i sin vardag en eller flera gånger. Bland de upp till 29 år har hälften upplevt det en enstaka gång eller flera (52%).
  • Mer än två tredjedelar (71%) av svenska folket är mycket (33%) eller lite (38 procent) oroade för antisemitism. Kvinnor känner större oro än män, oron är större i storstäderna än ute i landet.
  • Varannan svensk (52%) känner till Förintelsen mycket väl och 40 procent känner till den ganska väl. Andelen som menar att de känner till Förintelsen mycket väl är högre bland män. 
  • Tre av fyra (77%) tycker att det är mycket viktigt att komma ihåg Förintelsen i form av minnesdagen den 27 januari varje år, som instiftades av FN 2005. Ett fåtal tycker att det inte är viktigt. Dessa finns bland män, yngre och de med lägre utbildning.

Tycker du att antisemitismen har ökat eller minskat i Sverige de senaste 5 åren?

Källa: Aftonbladet/Inizio
Källa: Aftonbladet/Inizio

Hur väl skulle du säga att du känner till Förintelsen?

”Rädd att någon ska skada min familj”

I Aftonbladet/Inizios kartläggning om antisemitism fick svenskarna skriva fritt om sina tankar kring Förintelsen och antisemitism – och uppge om de själva upplevt antisemitism i sin vardag.

”Jag är själv jude och har många gånger fått höra om hur rik jag är på andras bekostnad. Hur vi styr världen, Hitler borde fått avsluta sitt jobb o.s.v”, skriver en ung man.

”Jude används som skällsord”, skriver en äldre man.

”Hakkors på bussar och allmänna platser. NMR har stått och heilat på stan”, skriver en ung kvinna.

I dag bär Salomea Gosenius ofta en Davidsstjärna, en stor judisk symbol, runt halsen. Hon upplever att konflikten mellan Israel och Palestina är roten till många antisemitiska uttryck i Malmö.

– Nu har har jag levt öppet som judinna ett tag men jag är fortfarande rädd och vet att det är farligt. Rädd för att någon ska skada min familj. Det har gått flera generationer efter Förintelsen och det har fortfarande inte kommit en tid där vi kan leva judiskt, säger Salomea Gosenius till Aftonbladet.

PODD: På resa i Förintelsens fotspår

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Helena Trus om resan bakom reportaget ”I farmors fotspår”.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

LÄS FLER ARTIKLAR I SERIEN:

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 001 intervjuer under perioden 21-28 juni, 2019 och är genomförd som en webbundersökning. Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE