Nyheter

Greta Thunberg: Trump lyssnar inte

Av: 

TT

NYHETER

Klimataktivisten Greta Thunberg har fullbordat sin segling över Atlanten. Vid landstigningen på Manhattan hade hon ett tips till USA:s president:

– Mitt budskap till Trump är: Lyssna till vetenskapen! Men han lyssnar uppenbarligen inte.

Efter två veckors seglats hälsades Greta Thunberg välkommen av ett stort pressuppbåd och väntande anhängare när hon klev i land strax före klockan 22 svensk tid.

– Överraskande bra. Jag var inte sjösjuk en enda gång, säger 16-åringen om resan.

Hon tog tillfället i akt att föra ut sitt budskap. I handen höll hon en skylt med den bekanta texten "skolstrejk för klimatet".

– Allt det här är överväldigande. Marken gungar fortfarande, men jag vill tacka alla som är här och alla som är engagerade i klimatkampen, säger Greta Thunberg vid en improviserad presskonferens på kajen.

Global kris

– Klimatkrisen är en global kris och den största kris mänskligheten har stått inför, säger hon.

Greta Thunberg har också följt bränderna i Amazonas under sin resa.

– Även på en segelbåt på Atlanten hörde jag om det. Det är fruktansvärt. Vårt våld mot naturen måste få ett slut.

Den 16-åriga svenska klimataktivisten har tagit ett sabbatsår från skolan. Hon ska först delta på FN:s klimattoppmöte i USA den 23 september och sedan ta sig till klimatkonferensen COP25 i Chile, som hålls i december.

– Det blir många tåg och bussar på vägen dit, förmodligen en del segling.

Ögonen på sig

Klimataktivisten har höga förhoppningar om toppmötena.

– Jag hoppas att de ska leda till förändringar, för det måste de. Jag och många med mig kommer att se till att världens ledare vet att de har ögonen på sig. De kan inte fortsätta ignorera problemen.

Vägen till USA inleddes i Plymouth i England den 14 augusti och nu, två veckor senare, är båten Malizia II alltså i mål. Efter att ha legat stilla utanför Coney Island några timmar för bland annat tull- och passkontroll rörde sig Malizia II in mot ett dimmigt Manhattan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud till någon du tycker om - välj bukett och beställ här.

Interflora

Publisert: