Grannarnas oro efter explosionen: ”Går inte att känna sig trygg”

avRobert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Robert Rosén
Explosionen inträffade sent på tisdagskvällen.

I lägenhetsområdet på Almvik inträffade en explosion i går kväll.

Nu vittnar grannar om en stor otrygghet – och en känsla av att man har vant sig.

– Det går inte att känna sig trygg, säger Djani, som bor i det drabbade området.

1 av 4 | Foto: Robert Rosén
Anita och hennes make kom hem till en förstörd lägenhet.

Klockan 23.15 på tisdagskvällen kom larmet om en explosion på Almvik, vid Högaholm. Polisen bekräftade att någonting detonerat vid ett lägenhetshus. Flera lägenheter och fasaden på huset fick omfattande skador av explosionen.

Tidigare under tisdagen hade polisen dessutom fått in uppgifter om en beskjutning mot en av bostäderna i lägenhetshusen.

På onsdagsförmiddagen rådde febril aktivitet i området. Polis undersökte brottsplatsen, förstörd egendom städades undan och skärrade grannar samtalade om det inträffade.

– I går hade de ju skjutit rakt in genom balkongen. Så polisen var här i går på förmiddagen. Sen händer detta på kvällen. Det är skrämmande, säger Anita som bor i samma hus som explosionen inträffade.

Anita och hennes make var inte hemma när explosionen ägde rum. Istället fick de motta samtal från grannar som informerade om det hela. När de väl kom hem fick de se fönsterrutor som gått i kras och en balkong som blivit kraftigt skadad.

– De sa att alltihopa var kasst, konstaterar Anita.

”Känns som om man blivit van”

Några lägenhetslängor bort bor Djani med sin familj.

– Det hördes lika mycket där, säger han.

Djani var fortfarande uppe när explosionen ägde rum medan familjens barn vaknade av den kraftiga smällen.

– De gick inte ens till skolan i dag på grund av chocken.

Vad var första tanken när man vaknade?

– Jag var redan vaken men mina barn hoppade upp från sängen och började skaka.

Vad var din tanke när du hörde smällen då?

– Man vet direkt att det är en sprängning, för vi är så vana här. När man hör sånt så vet man direkt vad det är. Det är hemskt men det känns som om man blivit van vid det nu, säger Djani som först trodde att det handlade om en bilexplosion och beskriver den knallpulverliknande doften som låg över kvarteret under natten.

I grannkvarteret bor Jan-Åke och Hildegard, även de reagerade på smällen men trodde inte att det rörde sig om en explosion.

– Jag gick upp precis då för jag skulle på toaletten. Då small det. Jag såg ett ljussken men jag reagerade inte för jag tänkte inte att det var någonting. Men det var det tydligen, säger Jan-Åke.

Vill se kameraövervakning i området

Först på onsdagsmorgonen fick paret veta att det varit en explosion. Kort därefter fick de också veta att det var en bostad, och inte någon verksamhet, som blivit utsatt.

– Det är fruktansvärt. Man är inte säker nånstans, säger Hildegard, varpå maken fyller i:

– Man tänker ”när ska det hända där jag bor?”, helt enkelt. Man tittar extra både över axeln och bakom sig på vad det är för folk som kommer, om man känner igen dem och liknande, om de bor där. Man känner sig otrygg helt klart. Man vet inte vad som ska hända.

För att få bukt med otryggheten efterfrågas nu utökad kameraövervakning.

– De bör sätta mer bevakning och kameror så att man känner sig trygg. Alla vi som har småbarn kan inte känna oss trygga nu. Det går inte att känna sig trygg. Det går inte, säger Djani.

Vid explosionen skadades en person lindrigt av glassplitter.

Polisen har ännu ingen misstänkt eller gripen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Fosie

Malmö

Brott

Otrygghet