Uppsala

Politiker i Stockholm kritisk – vill ha fler poliser

Av: 

Magnus Jansson Klarin

Carin Götblad, regionpolischef Mitt, Stefan Hector, kommenderingschef, Jale Poljarevius, regional kommenderingschef.
Carin Götblad, regionpolischef Mitt, Stefan Hector, kommenderingschef, Jale Poljarevius, regional kommenderingschef.

NYHETER

På måndagens gick startskottet för operation Rimfrost i Uppsala.

Nu får dock polisen kritik för de utökare resurserna i Uppsala av Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm, som menar att resurserna också behövs i Stockholm.

På en presskonferens i Uppsala på måndagsförmiddagen berättade Stefan Hector, kommenderingschef för Rimfrost, att operationen nu är igång i Uppsala. Redan under måndagen kommer polisen i Uppsala att få förstärkning av både uniformerade poliser och utredare från olika delar av landet.

Ett beslut som glädjer Jale Poljarevius, regional kommenderingschef för Rimfrost i Uppsala, men samtidigt ifrågasätts av Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm.

– Med tanke på att Stockholm, bara under de senaste veckorna, har haft ett mord och två sprängningar i bostadskvarter ställer vi oss undrande varför inte Stockholm också får förstärkning till rimfrost. Det är också någonting som vi har lyft för regeringen, säger Anna König Jerlmyr (M), säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm.

Borde man ha valt Stockholm före Uppsala menar du?
– Jag tycker att det är helt rätt att man prioriterar både Malmö, och nu också Uppsala, med tanke på den brottslighet man har där. Men samtidigt, som det har sett ut i Stockholm, så känner i alla fall jag att läget är så allvarligt att det krävs mer resurser även i Stockholm.

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm.

”En tidsfråga innan någon oskyldig skada”

Enligt Anna König Jerlmyr (M) är läget i Stockholm akut.

– Om inte den senaste tidens händelser är skäl nog, när ska man då stärka upp polisen i Stockholm? Som jag ser det behövs det både utredare, analytiker och fler poliser i yttre tjänst innan läget blir än allvarligare.

Vad har ni fått för svar av regeringen och polisen?
– Vi har fått signaler att man har övervägt Stockholm, men inte att det ska vara något på gång ännu så länge. Men läget är som sagt allvarligt, jag är rädd för att det är en tidsfråga innan någon boende skadas.

Jale Poljarevius, regional kommenderingschef.

”Vill inte gå in och kommentera hur man borde göra”

Enligt Jale Poljarevius, regional kommenderingschef för Rimfrost i Uppsala, är det statistiken som har fällt avgörandet när Uppsala fick Rimfrost.

– Anledningen till att man valde Uppsala är att vi har flest skjutningar per hundratusen invånare. Vi har också minst antal poliser per skjutning per hundratusen invånare, säger Jale Poljarevius som är glad över att Rimfrost äntligen drar igång på allvar.

– Vi är oerhört glada över att vi har fått Rimfrost till Uppsala. Det kommer att bidra till att våra kollegors arbetsmiljö blir bättre, och förhoppningsvis kommer det också att höja tryggheten för våra medborgare.

Aftonbladet har också sökt Stefan Hector, kommenderingschef för operation Rimfrost, som dock inte har gått att nå.

Därför valdes Uppsala före Stockholm

”Operation Rimfrost är en metod som Polismyndigheten arbetar efter, som innebär förstärkning av det redan pågående linjearbetet mot sprängningar och skjutningar, där kontinuerliga lägesbedömningar vägs samman och avgör hur prioriteringar, förstärkningar och samverkan kommer att ske.”

Stockholm: 10,4 skjutningar per 100 000 invånare
Uppsala: 13,4 skjutningar per 100 000 invånare

Stockholm: 20 poliser per skjutning per 100 000 invånare
Uppsala: 12 poliser per skjutning per 100 000 invånare

Antal poliser, Stockholm: 6 000
Antal poliser, Uppsala: 2 000

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Operation Rimfrost

Anna König Jerlmyr

Jale Poljarevius