Coronapandemin

Larmet från USA: Yngre patienter drabbas av stroke

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Amerikanska läkare larmar nu om att flera unga och medelålders personer med svaga symtom av covid-19 drabbats av allvarliga strokes.

I vissa fall visste patienterna inte ens att de var smittade.

– Det här är ett alltför tydligt tecken för att bara vara en slump, säger J Mocco, professor i neurokirurgi, till Washington Post.

Parallellt med att förhindra smittspridningen runt om i världen försöker forskarna febrilt att ta reda på mer om hur covid-19 fungerar.

Enligt flera experter har patienter som blivit svårt sjuka uppvisat symtom som inte överensstämmer med andra sjukdomsförlopp.

– Det är något som är anmärkningsvärt annorlunda med den här sjukdomen, har Petter Brodin, specialistläkare och docent i immunologi vid Karolinska institutet tidigare förklarat för Aftonbladet.

Många drabbade på kort tid

Inledningsvis trodde man att viruset primärt angrep lungorna, men det har nu visat sig att covid-19 påverkar nästan alla större organ i kroppen.

Amerikanska läkare har tidigare slagit larm om att coronaviruset kan orsaka dödliga blodproppar hos svårt sjuka patienter och nu kommer rapporter om att flera unga och medelålders personer med relativt svaga symtom av covid-19 i upprepade fall har drabbats av svåra strokes, skriver Washington Post.

En av patienterna, en 44-årig man, hade känt sig frisk och spenderat sin tid hemma i karantän. Han hade inga kända sjukdomar och gick inte på någon medicin, men fick plötsligt svårt att prata och röra högersidan av kroppen. Röntgenbilderna visade att mannen hade en fått en svår stroke.

Han är enligt Washington Post bara en av flera patienter i åldrarna 30–40 år, smittade av corona, som nyligen drabbats av den allvarligare sorten av stroke.

Medelåldern för den typen är enligt läkarna vanligtvis 74 år.

Sjuksköterskor besöker en intensivvårdspatient.

Mer än hälften var smittade

Flera forskare misstänker att stroke hos covid-19 patienter kan vara en direkt följd av de tidigare upptäckterna av blodproppar.

Bland annat rapporterar Thomas Jefferson University Hospitals, som driver flera sjukhus i Philadelphia och New York, att 12 av deras patienter som behandlats för stroke under en treveckorsperiod var smittade av corona.

Av dessa var 40 procent under 50 år, och hade inga underliggande sjukdomar.

Även vid Mount Sinai-sjukhuset i New York har antalet patienter som inkommit med stora blodstockningar i hjärnan fördubblats de senaste tre veckorna.

Mer än hälften av de inkomna har testats positivt för covid-19 och var framförallt yngre personer, mestadels utan underliggande sjukdomar.

”Alltför tydligt tecken”

I genomsnitt var covid-19 patienterna som drabbats av en stroke 15 år yngre än strokepatienterna utan viruset.

– Dessa människor är bland de minst troliga rent statistiskt att få en stroke, säger J Mocco, professor i neurokirurgi, till Washington Post och tillägger att han är ”helt chockad” av analysen:

– Kopplingen mellan covid-19 och stroke är en av de tydligaste och mest djupgående korrelationerna jag någonsin stött på. Det här är ett alltför tydligt tecken för att bara vara en slump.

”Aldrig sett så många”

Även Eytan Raz, biträdande professor i neuroradiologi, säger att antalet strokepatienter smittade av covid-19 utmanar det konventionella tänkandet.

– Vi är vana vid att patienter i 60-årsåldern räknas som unga patienter när det kommer till stora kärlinneslutningar, men vi har aldrig sett så här många i 50-, 40- och 30-årsåldern, säger han till tidningen.

En teori enligt Raz är att unga patienter är mer motståndskraftiga än äldre mot andningsbesvär orsakade av covid-19.

– Så de överlever andningsbesvären men utvecklar med tiden andra problem.

PODD Så nedmonterades Sveriges beredskap

Det här avsnittet av Aftonbladet Daily handlar om den svenska beredskapen, och gästas av Eva Leth.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Studier visar på otäckt fynd hos covid-19-patienter

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

USA

Stroke

Karolinska institutet