Över tusen år gammalt skepp upptäckt i Norge

Av:  TT TT-NTB

Arkeologer har hittat spår av ett gammalt skepp på Edøya i Norge. Skeppet är troligtvis från vikingatiden – eller ännu äldre.

– Upptäckten är helt unik, säger arkeologen Arve Nytun.

Spåren från fartyget hittades vid en gammal gravplats på ön Edøya i Smøla kommun som ligger vid sjöfarten in till Trondheim – samma plats där Harald Hårfager utkämpade två sjöslag om kungamakten i Norge i slutet av 800-talet.

Fyndet har både nationell och internationell betydelse, enligt Norges klimat- och miljöminister Ola Elvestuen (Venstre).

"Skeppet är viktigt för vår historia", säger han i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Nu måste vi hitta rätt sätt att behandla det på."

"Fantastiskt fynd"

Skeppet upptäcktes under projektet "En bit av historien" där trakterna kring Edøya utforskas.

– Det här är ett fantastiskt fynd som understryker vilken central position den här ön har haft i historien, säger arkeologen Arve Nytun.

I gropen där resterna från skeppet hittats syns avtryck från skrovet, som visar att fartyget var minst 13 meter långt och kanske så långt som 18 meter.

Upptäckter med teknik

Troligtvis är skeppet från vikingatiden (800–1050) men det kan vara ännu äldre – så gammalt som från den norska tidsperioden Merovingertiden (från cirka 570–800).

– Det är för tidigt för att ge en säker datering av skeppet, men vi vet att det är mer än tusen år gammalt, säger arkeolog Knut Paasche.

Det var arkeologer från Møre og Romsdal fylke (motsvarande län) och Norska institutet för kulturminnesforskning (NIKU) som upptäckte skeppet med hjälp av georadar. Med samma teknik hittades ett annat vikingaskepp i Gjellestad för ett år sedan ungefär.

– Jag tror att vi kommer att hitta mer framöver eftersom tekniken fortsätter att ta språngsteg, säger Paasche.

Publisert: