Coronapandemin

Fick Trumpstöd fast han flyttat hem till Sverige

Av: 

Erik Karlsson

NYHETER

Anders har inte bott i USA på över ett år och har inget aktivt visum.

Ändå fick han plötsligt en ”corona-check” på 1 200 dollar från Donald Trump.

– Det är sorgligt att de inte har bättre koll, säger han.

Anders hade bott och jobbat i New Jersey, USA, i tre år när han valde att flytta tillbaka till Sverige i februari 2019. Det enda han lämnade kvar i USA var ett bankkonto och ett inaktivt personnummer.

– Jag behöll ett konto där för jag skulle få tillbaka lite skattepengar, men sedan dess har jag inte kollat det där kontot. Sen var det en kompis som åkte hem samtidigt som jag som hörde av sig och frågade om jag också fått 1 200 dollar insatt.

Anders kollade och mycket riktigt, den 15 april hade Skatteverket satt in prick 1 200 dollar i coronastöd.

– Jag har inte bott där på ett och ett halvt år, jag betalar ingen skatt, har inga tillhörigheter där. Det enda jag har är ett bank- och ett pensionskonto. Det är sorgligt att de inte har bättre koll, det finns andra som behöver de pengarna bättre, säger han.

”Låta pengar ligga kvar på kontot”

Det var den 25 mars som Donald Trump och senaten enades om ett gigantiskt stödpaket på 20 000 miljarder för att bromsa den ekonomiska krisen till följd av coronaviruset.

En del i var att varje amerikan med en årslön under en miljon skulle få en check på mellan 600 och 1 200 dollar (cirka 11 700 kronor) rakt in på bankkontot för att kunna avvärja akuta ekonomiska problem. På checken, en signatur av Donald Trump.

– Jag kommer låta pengarna ligga kvar på kontot, hör de av sig från IRS (Skatteverket red. anm.) så betalar jag tillbaka. Det är inga pengar jag behöver, säger han.

Fotnot: Anders heter egentligen något annat.

ANNONS

Vem vill du överraska med ett vackert blombud? Skicka en bukett för lite extra kärlek och omtanke till nära och kära - beställ enkelt online här.

Extern länk från Euroflorist

Läs mer

USA:s president Donald Trump

PODD Barnens frågor om coronaviruset

Coronapandemin har förändrat livet för oss alla i hela världen. Ingenting är som det brukar vara. Vuxna kan ta in och förstå det som händer, men vad innebär det här för barn? Vilka frågor rör sig i barnens huvuden kring allt med corona? Det ska vi ta reda på i det här lite speciella avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Donald Trump

Coronaviruset

USA