Misstänkta mordet på miljardärsfrun Anne-Elisabeth Hagen

Tom Hagen inför rätta för mord på sin fru

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Klockan 12 hålls häktningsförhandling mot Tom Hagen.

Miljardären misstänks för mord eller medhjälp till mord på sin fru, och ska ha försökt förvilla polisen med ”kidnappningsspåret”.

Senast i förra veckan kom Hagen med tips till polisen, skriver VG.

Anne-Elisabeth Hagen, 68, försvann den 31 oktober 2018. Två månader senare meddelade polisen att hon misstänktes ha kidnappats.

Men polisens utredning har allt mer pekat mot att kidnappningen är en bluff. I går greps maken Tom Hagen, 70, när han var på väg till jobbet, misstänkt för mord eller medhjälp till mord på sin fru.

– Polisen menar att ärendet bär prägel av tydligt planlagd vilseledning, sade polisinspektör Tommy Brøske på gårdagens presskonferens.

Advokaten: ”Tunt”

På onsdagen klockan 12 inleddes en häktningsförhandling mot Tom Hagen, som begärs häktad i fyra veckor. Han nekar till inblandning.

– Min uppfattning är att detta är ett mycket tunt underlag för ett gripande, säger advokat Svein Holden till journalister på plats inför förhandlingen. Advokaten sa att han förväntade sig att Tom Hagen släpps på fri fot.

Av hänsyn till corona har pressen inte släppts in till tingsrätten, utan följer förhandlingen via länk.

Hagen skickade teorier till polisen

”Kidnapparna” skulle ha krävt nio miljoner euro i kryptovalutan Monero i lösensumma för att släppa Anne-Elisabeth Hagen. I juli betalade Tom Hagen 1,4 miljoner euro till en motpart. Men vart pengarna gick har polisen inte kunnat spåra, skriver VG.

Tom Hagens advokat Svein Holden inför dagens förhandling.
Norske miljardären Tom Hagen har gripits.

Tom Hagen själv ska ha varit mycket aktiv i utredningen och senast i förra veckan e-postade han sina teorier om kidnapparna till polisen. Men det har aldrig kommit något livstecken från Anne-Elisabeth Hagen sedan hon försvann.

De mest kritiska timmarna att kartlägga för polisen är vad som hände den 31 oktober 2018.

– Man vet att Tom Hagen parkerade sin bil utanför arbetsplatsen åtta minuter över nio. Och så vet man att Anne-Elisabeth Hagen var i ett telefonsamtal hemma klockan 09.14. Då är frågan om Tom Hagen lämnat arbetsplatsen, om polisen har dokumentation av det, eller om det är en omöjlighet, säger Øystein Milli, kriminalkommentator på norska VG, till Aftonbladet TV.

Polisen har uppgett att det kan bli aktuellt med fler gripanden framöver.

Anne-Elisabeth Hagen.
Nedre Romerike Tinghus.

Ojämnt äktenskapsförord

Det är inte känt vad Tom Hagen ska ha haft för motiv.

Paret var gifta sedan 1969. NRK har publicerat parets äktenskapsförord, som de tecknade 1987. Av det framgår att Anne-Elisabeth mer eller mindre skulle gå lottlös från en eventuell skilsmässa. Hon skulle få en sommarstugetomt, 200 000 kronor och en Citroën BX 14 RE, eller bil av motsvarande standard.

Elentreprenören Tom Hagen är god för 1,7 miljarder norska kronor.

– Jag har arbetat som advokat i över 25 år, arv och bodelning utgör en stor del av min verksamhet. Jag har genom min yrkesutövning sett många äktenskapsförord, men sällan sett ett som framstår som så ojämnt, säger advokat Randi Birgitte Bull på advokatbyrån Bull & co, till NRK.

Före försvinnandet ska Anne-Elisabeth Hagen ha sagt till vänner att relationen var turbulent och att hon övervägde skilsmässa, skriver VG.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Polisens kriminaltekniker undersöker Tom Hagens bostad.
Publisert:

LÄS VIDARE

Inte förvånande att miljardären Tom Hagen har gripits

ÄMNEN I ARTIKELN

Misstänkta mordet på miljardärsfrun Anne-Elisabeth Hagen

Anne-Elisabeth Hagen

Tom Hagen

Norge

Mord