Boris Johnsons virusuppmaning: Gå ner i vikt

Av:  TT-Reuters

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson iförd skyddsmask under ett sjukhusbesök i London 24 juli.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson iförd skyddsmask under ett sjukhusbesök i London 24 juli.

"När jag var sjuk var jag för tjock."

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson använder nu sig själv som exempel för att uppmana britterna att komma i form.

Boris Johnsons sena kvällar med dyra rödvin, ost och chorizo tycks vara över. Efter att ha tillfrisknat från coronaviruset har premiärministern tänkt om kring sin livsstil.

Genom att komma i bättre form kan britterna gardera sig själva mot coronaviruset och samtidigt minska trycket på sjukvården, säger Boris Johnson i ett videoklipp publicerat på Twitter.

– Jag har velat gå ner i vikt i åratal och precis som många kämpar jag med vikten, jag går upp och ner. Men sedan jag blev frisk från coronaviruset har jag stadigt byggt upp min fysik, uppger premiärministern.

– Nu har jag tappat minst sex kilo, men när jag blev inlagd på intensiven och var väldigt sjuk så var jag överviktig. (...) Jag var för tjock.

Nya hälsobud

På måndagen lanserar den brittiska regeringen en omfattande hälsokampanj för att tackla "den tidsinställda fetmabomben".

Bland annat förbjuds nu 2 för 1-erbjudanden och reklam för skräpmat före klockan nio på kvällen. Det blir även obligatoriskt att upplysa om kaloriinnehåll på brittiska menyer.

Över 60 procent av vuxna britter beräknas vara överviktiga eller lida av fetma, enligt landets folkhälsomyndighet.

"En knuff"

Även Johnsons partikollega Helen Whately uppmanar britterna att äta mindre, med hänvisning till en studie som visar att de med ett BMI över 40 löper fördubblad risk att dö om de smittas av covid-19.

Boris Johnson har under sin tid som politiker varit en stark kritiker av överförmynderi.

I videoklippet på Twitter påpekar han att han hoppas att den nya hälsokampanjen inte är för domderande, utan i stället fungerar som en mild knuff för britter att ta tag i sin hälsa och komma i form.

Publisert:

LÄS VIDARE