Kraftig minskning av bilbränder i Malmö

Av: Robert Rosén

Publicerad:
2017 gjordes närmare 370 anmälningar om bilbränder i Malmö.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
2017 gjordes närmare 370 anmälningar om bilbränder i Malmö.

Färre bilar eldas upp i Malmö.

De senaste åren har antalet anmälningar sjunkit kraftigt.

– Vi har sett en avtagande effekt, säger Erik Åberg, biträdande lokalpolisområdeschef.

Under natten till tisdagen förstördes fem bilar på Almtorget i bilbränder. Branden innebar att Malmöpolisen nu har upprättat 73 anmälningar om bilbrand eller brand på andra motorfordon i år.

– Sen kan det dölja sig fler bilar än en under varje anmälan, säger Nils Norling, presstalesperson i polisområde Malmö, och pekar på branden i Almtorget där en anmälan gjordes men fem bilar skadades.

Trots ett flertal bränder de senaste veckorna har antalet bilbränder i Malmö gått ner kraftigt de senaste åren.

Över 360 anmälningar

Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att 129 anmälningar om bilbrand eller brand på andra motorfordon gjordes i Malmö 2019. En stor minskning från två år tidigare, då antalet anmälda bilbränder var 368 stycken.

– Det ligger i linje med vår uppfattning om att vi generellt sett har sett en förbättring ute i områdena. Det vill säga att vi över tid, generellt sett, har haft en minskning av social oro med att man bränner bilar, kastar stenflaskor mot blåljuspersonal och så vidare. Vi har sett en avtagande effekt, säger Erik Åberg, biträdande lokalpolisområdeschef i Malmö söder.

Han pekar på att flera anledningar kan ligga bakom den kraftiga minskningen.

Ofta unga gärningsmän

Ett ökat myndighetsförtroende leder till en minskad brottslighet, brottstrender kommer och går samt att färre tar efter när få bilar bränns upp till att börja med.

– Det är inte ovanligt att unga människor begår den här typen av brott. Det kan också vara så att när de blir äldre tar ingen annan vid, säger Erik Åberg och pekar på polisens vikt av arbetet med unga.

Att flera bilbränder inträffat på sistone är dock ingen chock.

Sommarnätter med ledighet och mer i rörelse gör ofta att brottslighet likt bilbränder ökar.

Uppfattas inte som en trend

– Att fler människor är ute, att det är bra väder, lite varmare nätter och så vidare är aspekter som spelar in.

Än har dock inte någon trend kunnat ses med bilbränder i Malmö den här sommaren och polisen misstänker inte heller att det är samma gärningsmän som ligger bakom de olika bränderna.

– Vi kollar alltid på samband vid den typen av händelser men det är ingenting i nuläget som jag uppfattar som någon trend eller att det skulle vara samma person som sysslar med det här, säger Erik Åberg och fortsätter:

– Den förhållandevis ringa mängden, och på sättet som det är gjort, gör att vi betraktar det mer som sporadiska händelser. Det är ingenting vi höjer på ögonbrynen för i den bemärkelsen.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE