Donald Trumps kopplingar till Ryssland

Misstänkta i ryssutredningen kan gripas

”Presidenten är helt klart väldigt nervös”

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

De första formella anklagelserna i Robert Muellers ryssutredning har godkänts och redan på måndagen kan misstänkta börja gripas, enligt källor till CNN.

Donald Trump avfärdar utredningen som en häxjakt och twittrar att det i stället är Hillary Clinton som borde granskas.

– Presidenten är helt klart väldigt nervös, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier.

Utredningen om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet leds av den särskilde åklagaren Robert Mueller, tidigare FBI-chef, och har pågått i fem månader.

En åtalsjury i Washington godkände på fredagen de första formella anklagelserna i utredningen och redan i morgon (måndag) kan misstänkta börja gripas, uppger källor med insyn i utredningen för CNN.

– Det här betyder helt klart att undersökningen nu skruvas upp ett steg. Det kan mycket väl hända att man i morgon kommer att överlämna anklagelseakter mot vissa personer till åklagare, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Räd hos Manafort

Brottsrubriceringen och vem eller vilka anklagelserna kommer riktas mot var i helgen fortfarande oklart.

– Det spekuleras i att det kan vara Paul Manafort, den gamle kampanjledaren för Trump. Man har tidigare gjort en räd mot hans hem och tagit hand om dokument. Möjligtvis kan det även handla om Michael Flynn, säkerhetspolitisk rådgivare under en period. Men det kan också vara andra personer, det är lite oklart, säger Dag Blanck.

President Donald Trump har under söndagen kommenterat Robert Muellers utredning i en rad inlägg på Twitter. Han kallar det påstådda samröret mellan Ryssland och Trumps presidentkampanj för en bluff och avfärdar utredningen som en häxjakt.

Trump menar att det i stället är Hillary Clinton och Demokraterna som borde granskas och lyfter fram uppgifter om att Clintons kampanj skulle ha finansierat efterforskningar kring hans påstådda Rysslandskontakter.

"Det ligger så mycket SKULD hos Demokrater/Clinton och nu väller fakta fram. GÖR NÅGOT!" twittrar Trump.

Mueller har mycket makt

– Presidenten är helt klart väldigt nervös över detta. Han skickade ut ett antal tweets på morgonen, och man kan väl säga att Republikanerna nu försöker vrida uppmärksamheten ifrån Rysslandsaffären.

– Genom att börja ta upp de här andra sakerna försöker man vrida bort uppmärksamheten från det som är riktigt allvarligt, nämligen det som kommer att hända i morgon (måndag), säger Dag Blanck.

Hittills finns det inga uppgifter om att Trump själv är under utredning. Har han ändå anledning att vara nervös?

– Ja, det har han. En särskild åklagare som Robert Mueller har mycket makt och stora befogenheter att driva de här fallen på ett helt annat sätt än till exempel senaten och representanthuset, som också utreder frågan om rysk inblandning. En särskild åklagare kan kalla vittnen under ed och väcka åtal på ett annat sätt än kongressen kan.

Dag Blanck påminner om att Bill Clinton ställdes inför riksrätt eftersom han motvilligt gick med på att utse en särskild åklagare för att utreda den så kallade Whitewater-affären, fastighetshärvan som både Bill och Hillary Clinton påstods vara inblandade i.

– Som en konsekvens av den utredningen uppstod Lewinsky-affären – man förhörde nya vittnen och nya saker kom upp – och det var den som ledde till att Bill Clinton ställdes inför riksrätt, inte den ursprungliga frågan i utredningen.

– Det kan hända även nu. Vi vet inte vad den särskilde åklagaren har för material, utredningen kan ta nya och oväntade riktningar, och det är det de (Trump och hans medarbetare) är väldigt nervösa över.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

Trumps kopplingar till Ryssland, vad handlar det om? Det här!

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trumps kopplingar till Ryssland

Donald Trump

Dag Blanck

Hillary Clinton

Paul Manafort

Robert Mueller