SVT-chefen lämnar efter avslöjandet – polisanmäls

NYHETER

Den SVT-chef som utpekas för att ha försökt köpa sex av en 15-åring lämnar företaget.

SVT har polisanmält händelsen.

– Eftersom hans förtroende är helt förbrukat så kommer han att lämna SVT med omedelbar verkan, säger Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT.

I morse avslöjade Expressen att en chef på SVT försökt köpa sex av en flicka som tidningens reporter utgav sig för att vara, på sajten Sugardaters.se.

Flickan ”Linnea” utgav sig för att vara 14 år. I utbyte mot 9 000 kronor gjorde de upp om att SVT-chefen skulle ta flickans oskuld då hon fyllt 15 år.

– Vi tycker att det här är en väldigt allvarlig händelse, säger Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT, till Aftonbladet.

Bekräftar chatloggen

SVT inledde en internutredning på torsdag förmiddag, och meddelade på eftermiddagen att mannen lämnar företaget.

– Vi träffade den personen som bekräftade att det var han som hade förekommit i den här chatloggen som Expressen publicerade. Eftersom hans förtroende är helt förbrukat så kommer han att lämna företaget med omedelbar verkan, säger Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT.

Var en lägre chef

SVT Nyheter skriver i ett pressmeddelande att den utpekade mannen haft en lägre chefsbefattning inom SVT, utan något publicistiskt ansvar.

– Vi ville verkligen lösa det här så snabbt som möjligt för att motverka ryktesspridning, säger Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT.

Enkelt för minderåriga flickor att gå med

Sugardaters.se, där SVT-chefen chattade, beskriver sig på sin hemsida som en seriös dejtingsajt. Men kriminalinspektören Simon Häggström säger att den här typen av ”sugar daddy”-sajter handlar om ”ren och skär prostitution.”

– Vi från polisens sida vill larma och varna om att det är väldigt enkelt för minderåriga flickor att gå med på dessa sajter. Alla fall som vi har kontrollerat i Sverige har handlat om prostitution och inget annat, säger Simon Häggström, kriminalinspektör på människohandelsgruppen på Nationella operativa avdelningen, till Expressen.