USA: Vi har en militär plan för Nordkorea

avJoakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter Nordkoreas senaste provokation diskuterar återigen USA och dess allierade hur diktaturen bäst ska hanteras.

Nu uppger amerikanerna att det finns en militär plan.

– Våra alternativ är inte bara effektiva utan också överväldigande, säger Donald Trump i ett tal på Andrews flygbas.

1 av 5 | Foto: Korean Central News Agency/AP
Nordkoreas regering har släppt en bild som uppges visa testavfyrniningen av en Hawasong-12 missil.

Nordkorea avfyrade ännu en ballistisk robot tidigt på fredagen, lokal tid. Likt förra gången färdades roboten över Japans nordliga ö Hokkaido och slog ner i Stilla havet.

Robotestet har fördömts av FN:s säkerhetsråd.

President Donald Trump varnade Nordkorea i ett tal på fredagen. Han talade, stående i en hangar framför ett bombplan av typen B-2 på flygbasen Andrews öster om Washington, inför flera hundra militärer och medlemmar av det amerikanska flygvapnet:

– Efter att ha sett våra förmågor, är min övertygelse starkare än någonsin, våra alternativ är inte bara effektiva utan också överväldigande.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley och den nationella säkerhetsrådgivaren HR McMaster hade tidigare på fredagen meddelat att Trump-administrationen står redo med en militär plan för Nordkorea, om det krävs, skriver nyhetssajten Axios.

Uttalandet gjordes under en gemensam presskonferens i Vita huset – och kommer efter att flera bedömare hävdat att det inte alls finns en färdig militär lösning.

HR McMaster säger att tiden håller på att rinna ut.

– Det finns ett militärt alternativ, även om det inte är något som vi skulle föredra, säger han, enligt CNN.

FN:s säkerhetsråd beslutade i början av veckan om de hittills hårdaste sanktionerna mot Nordkorea. Åtgärderna, som föreslogs av USA, slår hårt mot Nordkoreas export och oljeförsörjning.

”Han har gott om alternativ”

Nikki Haley påpekade att det är viktigt att undersöka ”så många diplomatiska alternativ som möjligt” men betonade att USA vid behov kan ta i ännu mer med hårdhandskarna.

– De fortsätter att provocera och vara oförsiktiga. Säkerhetsrådet kan inte göra så mycket mer, nu när 90 procent av handeln och 30 procent av oljan blockerats, säger Haley, enligt CNN.

– Med det sagt, jag har inga problem med att bolla frågan vidare till Mattis (USA:s försvarsminister), eftersom han har gott om alternativ.

McMaster påminde om att Nordkorea-krisen inte enbart är en fråga mellan USA och Kim Jong-uns diktatur – utan snarare en sak mellan hela världen och Nordkorea.

Donald Trump kommer i nästa vecka träffa Japans premiärminister Shinzo Abe och Sydkoreas president Moon Jae-in för att diskutera hotet från Kim Jong-un.

Så ska Sydkorea döda Kim Jong-Un - i hans bunker 00:41
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM