Tjejgäng misstänks ha förnedrat sitt offer i timmar

Publicerad 2022-05-29

Fyra tonårstjejer misstänks ha kidnappat en annan ung flicka och haft henne i sitt våld i timmar.

– Det handlar om en utdragen tortyrliknande misshandel, säger målsägandebiträde Lotta Wirén.

Polisen har hittat mobilfilmer som visar hur flickan blir misshandlad – under skratt.

Gänget sprutade läsk på flickan, och någon brände henne flera gånger med en cigarett.

”Åtminstone en av flickorna slår cirka sjutton gånger med knuten näve mot målsägandens huvud samtidigt som de båda flickorna håller ned målsäganden mot ställningen. En av flickorna som rycker och sliter ser ut att skratta eller åtminstone le samtidigt som detta sker”.

Det skrev en polis i en pm, efter att i en mobiltelefon hittat filmer som en 16-årig flicka hade försökt att radera. 

Filmerna spelades in på en lekplats, där en del av den utdragna och förnedrande misshandeln genomfördes. 

Tvingades klä av sig

Det började en novemberkväll. En 15-årig flicka hade stämt träff med en kompis vid en matbutik i Stockholmsområdet. Bakgrunden var att de skulle prata om ”några rykten” om relationer som hade florerat. 

Men plötsligt anslöt fler personer och 15-åringen fick inte lämna platsen. Gänget sprutade läsk på flickan, och någon brände henne flera gånger med en cigarett i ansiktet och sa :”Hoppas jag träffade ögat”. 

Tre tjejer åtalas för människorov, grov misshandel och övergrepp i rättssak. Här en av de misstänkta.

Det berättade flickan senare för polisen. 
Hon berättade vidare hur hon fördes till en mer avskild plats och där blev misshandlad. Det handlade om grovt våld bland annat mot hennes huvud, medan hon låg ner. Hennes skor drogs av och hon fördes till lekplatsen där misshandeln fortsatte. Gänget spottade på henne och slet av nästan alla hennes kläder. Vid något tillfälle svimmade hon kort, berättade hon.

Först när boende i området hörde flickans skrik kunde misshandeln avbrytas och gänget flydde. 
Svårt medtagen fördes hon till sjukhus. Hela förloppet kan ha pågått i över två och en halv timme, enligt polisutredningen.

- Min klient har råkat ut för ett fruktansvärt övergrepp. Det handlar om en utdragen tortyrliknande misshandel – som varade under flera timmar, säger flickans målsägandebiträde advokat Lotta Wirén.

Hotade sprida förnedringsfilm

–  Målsäganden och två av de tilltalade har känt varandra och uppgifter om motiv som kan vara avundsjuka eller svartsjuka har nämnts i polisförhör, säger åklagare Johanna Strid. 

Hon svarar på frågorna via mejl.

Nu har tre tjejer – som vid tillfället var mellan 15 och 16 år gamla – åtalats för människorov, grov misshandel och övergrepp i rättssak. Den sista punkten handlar om att gänget hotade med att sprida filmen där flickan misshandlas och får kläderna avslitna – om hon polisanmälde. 

–  Det här gäller allvarliga brott och min uppfattning är att det inte är vanligt, svarar Johanna Strid, på frågan om hennes uppfattning är att det ovanligt att så pass unga tjejer åtalas för så grova brott. 

Gänget slet av flickan flera av hennes klädesplagg.

Ytterligare en ung flicka har identifierats, men eftersom hon vid tillfället var under 15 år gammal åtalas hon inte. 

Den utsatta flickan berättade senare för polisen hur övergreppen satt spår. ”Hon har svårt att sova på nätterna för hon är så öm i huvudet så det gör ont när hon lägger ned huvudet på kudden”, noterade polisen. 

–  Det har varit extra jobbigt för henne, eftersom utredningen tagit ett och ett halvt år. Jag har försökt fått klarhet i varför det har dröjt så länge och därför haft kontakt med polis och åklagare – och fått förklarat att det är ett så kallat organisatoriskt problem, säger Lotta Wirén.

Advokaten: Extremt olyckligt

–  Min klient förnekar brott och har inte gjort sig skyldig till det som anges i gärningsbeskrivningen, säger advokat Magnus Bungsmuhr, som försvarar en av flickorna. 

Brotten misstänks ha genomförts i mitten av november 2020 och även han är kritisk till den långa utredningstiden.

–  När det är så här unga personer involverade ska utredningen ske skyndsamt. Vad jag förstått har det tagit tid vid åklagarkammaren och det är naturligtvis inte bra. Jag skulle säga att det tagit ovanligt lång tid i det här fallet. 

Även de andra två åtalade flickorna nekar till brott. 

Advokat Viktor Banke säger:
– Den här utredningen tagit lång tid och att det är extremt olyckligt och allt annat än optimalt.

Aftonbladet har ställt frågan till åklagaren om varför utredningen dragit ut på tiden.

Följ ämnen i artikeln