Tågklottrare döms till fängelse

TT

Publicerad 2022-05-20

Attunda tingsrätt i Sollentuna dömer två män till fängelse för att systematiskt ha klottrat på tåg. Arkivbild.
Attunda tingsrätt i Sollentuna dömer två män till fängelse för att systematiskt ha klottrat på tåg. Arkivbild.

Tre män döms för att systematiskt ha klottrat på tåg i Stockholm under två års tid. För två av männen bedöms skadegörelsen ha varit så pass omfattande att de döms till fängelse.

De dömda är i 30- och 40-årsåldern och ska vid ett stort antal tillfällen ha klottrat på tunnelbanevagnar, pendeltåg och annan egendom tillhörande SL (Storstockholms lokaltrafik) under 2018 och 2019.

En av männen döms av Attunda tingsrätt till fängelse i ett år och sex månader för grov skadegörelse och skadegörelse av normalgraden. Den andre mannen döms till fängelse i ett år för grov skadegörelse, skadegörelse och medhjälp till grov skadegörelse.

Även en tredje man döms för grov skadegörelse, men påföljden där stannar vid villkorlig dom och dagsböter.

Att straffet skiljer sig åt så mycket beror på hur omfattande skadegörelsen har varit och hur allvarligt tingsrätten har sett på brotten, enligt ett pressmeddelande från Attunda tingsrätt.

Brotten betraktas som grova då skadegörelsen har varit ”planerad, systematisk och omfattande samt åsamkat målsäganden en betydande ekonomisk skada”, enligt domen.

Förutom fängelsestraff ska de tre männen även betala skadestånd till SL på sammanlagt cirka 1,7 miljoner kronor.

Den man som döms till 1,5 års fängelse kommer att överklaga domen.

– Min klient förnekar brott. I en lång rad av åtalspunkterna finns det inte alls någon bevisning om att han har varit på plats, säger mannens försvarare Malin Rådström till Dagens Nyheter.