Kvinna döms för mord på autistisk bror

Av:  Micke Larsson/TT

Göta hovrätt i Jönköping skärper straffet för en kvinna som åtalats för att ha mördat sin autistiske bror. Hon döms till fängelse i tolv år. Arkivbild.
Göta hovrätt i Jönköping skärper straffet för en kvinna som åtalats för att ha mördat sin autistiske bror. Hon döms till fängelse i tolv år. Arkivbild.

Kvinnan hävdar att hennes autistiske bror ville dö. Hon ställde fram en dödlig dos tabletter, som brodern svalde.

Men enligt vittnen hade mannen flera gånger sagt att han ville ”leva hela sitt liv”. Nu döms kvinnan till tolv års fängelse för mord.

Dödsfallet skedde i november i mannens bostad, i Gislaveds kommun. Den nu dömda systern och flera andra närstående var där.

Kvinnan ställde fram en mugg med tabletter till sin bror och sade ”man kan bli en ängel”, eller något liknande. Enligt henne ville brodern dö.

– Jag har hjälpt och möjliggjort det här för honom, sade kvinnan under rättegången i tingsrätten, enligt P4 Jönköping.

Tingsrätten dömde kvinnan till fängelse i sex år för dråp. Men hon överklagade och ville bli friad eller, som alternativ, dömas för uppmaning till självmord.

Göta hovrätt håller dock med åklagaren, och dömer kvinnan för mord.

Orolig för att dö

Hovrätten pekar på flera vittnesmål, bland annat från den autistiske mannens läkare och personliga assistenter.

Hans mentala förmåga bedöms ha varit som hos ett barn i tioårsåldern. Enligt vittnena pratade mannen ofta om att han var orolig för att dö, till exempel om husets tak föll ner. Vid sådana tillfällen sade mannen ofta att han ville ”leva hela sitt liv”.

Kvinnans påstående om att brodern ville dö framstår som en efterhandskonstruktion, enligt Göta hovrätt. I domen nämns också att kvinnan i polisförhör sagt om brodern att hon ”såg ingen framtid för honom”.

Kvinnan har också sagt att hon ville undvika att brodern blev tvångsomhändertagen.

Hovrätten framhåller också att brodern var skyddslös på grund av sin funktionsnedsättning, och att han hade ett särskilt förtroende för sin syster. Dessutom fick han tabletterna på samma sätt som han brukade få sin vanliga medicin.

Ett fall för HD?

Men det finns ändå förmildrande omständigheter, anser Göta hovrätt. Därför får kvinnan ett fängelsestraff som är kortare än normalstraffet för mord.

Kvinnans advokat, Kjell-Åke Lundin, är öppen för att göra en ny överklagan.

– Hovrättens dom var oväntat sträng. På samma underlag gör man en helt annan bedömning än tingsrätten gjorde. Det kan finnas skäl att pröva detta i Högsta domstolen, säger Kjell-Åke Lundin till TT.

Publisert: