Staffan Lindberg

Kanske är han ett monster, omöjlig att förstå – men det finns ett mönster

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är mycket vi fortfarande inte vet om skolmassakern i Uvalde i Texas på tisdagen. Porträtten på alla barnen har ännu inte publicerats, detaljer förblir oklara.

Men vi kan föreställa oss de sista minuterna. Se framför oss hur Salvador Ramos kliver ut ur sin kraschade svarta SUV, beväpnad med vapnen han lagligt köpt åt sig själv som presenter på 18-årsdagen, veckan innan.

Iskallt beräknande, frånkopplad från livet och världen.

Den 18-årige skolskytten Salvador Ramos dödades under polisinsatsen vid skolan.
Den 18-årige skolskytten Salvador Ramos dödades under polisinsatsen vid skolan.

 

Vi kan också ana barnen därinne. Hur de skrattar på lågstadievis, kämpar med att sitta still i väntan på lunchrasten. Disigt ljus väller in genom fönstren, det oändliga sommarlovet är bara ett par dagar bort.

Vi kan stanna där, under de sista sekunderna, innan gärningsmannen kliver in genom skolans sidoingång och allt förvandlas till skrik och skräck och rikoschetter och nästan tjugo små kroppar faller mot golvet.

Stanna där, i det sista ögonblicket, då inget ännu är försent.

 

Lite mer än en vecka har gått sedan en annan 18-åring, rasisten Payton S Gendron, klev in i en mataffär i Buffalo och dödade tio. Nästan tio år sedan tjugo barn och sex vuxna sköts ihjäl i Sandy Hook.

Kunde allt ha blivit annorlunda? Kunde massakern i Uvalde ha stoppats?

Kanske går gärningsmannen att likna vid ett monster, omöjligt att förstå. Ändå finns mönstret framför oss.

 

De senaste två åren har vapenköpen i USA ökat kraftigt i USA, i spåret av coronapandemin. Antalet skolskjutningar är på sin högsta nivå någonsin, rapporterar rikstäckande USA Today. 249 under fjolåret. Mer än en skjutning för varje dag USA:s skolor hållit öppet.

Polis utanför skolan i Uvalde.
Polis utanför skolan i Uvalde.

Det här året såg ut att bli än värre redan före Uvalde. Det skjuts i klassrum och korridorer som aldrig förr. På skolgårdar och fotbollsplaner. Att bli skjuten är den vanligaste dödsorsaken bland amerikanska barn. Risken att dödas av en kula är 15 gånger högre än i andra jämförbara länder, enligt en studie.

 

Allt det här är väl känt när Salvador Ramos kliver in genom portarna. Det är känt när de tungt beväpnade poliserna stormar skolan i Uvalde. När mammorna och papporna samlas utanför på parkeringsplatsen och dna-topsas medan evighetsminuterna går och de väntar på att roulettekulan ska sluta snurra och de ska få ett besked som innebär obeskrivlig lättnad eller kastar ner dem i ett svart hål.

San Antonios ärkebiskop Gustavo Garcia-Siller tröstar familjer.
San Antonios ärkebiskop Gustavo Garcia-Siller tröstar familjer.

Knappt har blodet på skolgolvet torkats upp förrän ett helt land ber böner för barnen i Uvalde och den vanliga spelet drar igång, efter känt manus.

 

President Biden, som själv förlorat barn, beskriver hur det känns. Som att få en del av sin själ utsliten. Han talar om att vända smärtan till handling. Manar till försiktiga restriktioner och ”sunt förnuft". Men två lagförslag om att utöka bakgrundkontrollen av vapenköpare har blockerats av republikaner i senaten bara de senaste två åren och vapenlobbyn kommer att gå till motvärn även nu.

Höja sina vanliga krav på att inte göra politik av tragedin. Påstå, som radioprataren och viceguvernören i Texas Dan Patrick redan hävdat, att lösningen lika gärna kan vara mer vapen. Att beväpna lärarna. Den goda sidan. Fortifiera skolorna.

 

Som om sambanden inte redan vore kända, som om inte mer vapen och mer psykisk ohälsa alltid måste innebära mer våld.

Ännu en prick ristas in. En prick i rött, ibland många andra röda prickar, på kartan över en amerikansk tragedi.

Rädslan stiger och vapenförsäljningen ökar, i väntan på att allt ska hända igen.

Flaggan vajar på halv stång över Vita huset efter ett av de värsta skoldåden i landet hittills.
Flaggan vajar på halv stång över Vita huset efter ett av de värsta skoldåden i landet hittills.
Publisert:

LÄS VIDARE