Svensk ambassadör i möte med ryska utrikesdepartementet

Här anländer Sveriges ambassadör Malena Mård till ryska utrikesdepartementet.

Där ska hon ha informerat om Sveriges ansökan till Nato.

”På initiativ av våra nordeuropeiska grannar förstörs strukturerna för ett regionalt samarbete”, skriver Rysslands utrikesdepartement på sin hemsida.

Utrikesminister Ann Linde började i måndags söka sin ryska kollega Sergej Lavrov efter Sveriges Natobesked.

Än så länge utan framgång.

”Utrikesministern har haft samtal med ett stort antal kollegor världen över de senaste dagarna, och det finns fortsatt en ambition att få till ett samtal med Lavrov om kalendrarna tillåter” hälsar svenska UD i en kommentar.

I dag besökte Sveriges ambassadör Malena Mård i Moskva ryska UD. Hon har på egen begäran haft ett möte med Rysslands biträdande utrikesminister Vladimir Titov, skriver ryska utrikesdepartementet på sin hemsida.

Enligt departementet ska Mård ha informerat Titov om Sveriges beslut att gå med i Nato. Ryska utrikesdepartementet gör klart att Ryssland redan meddelat sin syn på saken.

”Vår ståndpunkt angående Sveriges anslutning till den nordatlantiska alliansen har uttalats officiellt mer än en gång”, skriver departementet.

Ryssland: Förvärrar situationen

Det ryska utrikesministeriet skriver också att Rysslands respons på den den svenska och finländska Nato-ansökan beror på vilken typ av infrastruktur som militäralliansen placerar i länderna.

Biträdande utrikesminister Aleksandr Grusjko har tidigare sagt att Ryssland kommer svara om Nato placerar kärnvapen på svensk mark.

De anser också att Finland och Sveriges beslut att gå med i Nato har förstört strukturerna för ett regionalt samarbete. Där nämner de Östersjöstaternas råd och Arktiska rådet som exempel.

”På initiativ av våra nordeuropeiska grannar förstörs strukturerna för ett regionalt samarbete, inklusive Östersjöstaternas råd och Arktiska rådet, vilket förvärrar situationen ytterligare i denna tidigare stabila region i världen”, skriver departementet.

Svenska Utrikesdepartementet skriver i ett mejl till Aftonbladet att mötet var ett svenskt initiativ.

”Ambassadör Mårds möte på det ryska utrikesministeriet skedde på svenskt initiativ. Mötet är ett bland många som svenska ambassadörer världen över har för närvarande, för att informera om Sveriges beslut att ansöka om medlemskap i Nato”, skriver UD:s presstjänst.

Har utvisat 85 diplomater på en dag

Tidigare i dag kallades Frankrikes och Spaniens ambassadörer till ryska utrikesdepartementet. Enligt Ria Novosti ville Ryssland ha svar på varför länderna utvisat ryska diplomater.

Under dagen har ryska utrikesdepartementet meddelat att de kommer utvisa 27 spanska ambassadanställda, 34 franska diplomater och 24 italienska diplomater från Ryssland.

Publisert: