Andersson sätter frågetecken för V i regering

Av:  TT

Vänsterpartiet upprepar kravet på ministerposter för att stödja Magdalena Andersson (S) som statsminister efter valet om hon får möjligheten att bilda regering.

Samtidigt ser Andersson vissa frågetecken vad gäller om V är regeringsdugligt.

– Det är ett absolut krav, självklart. Jag har inte sagt något annat, säger Nooshi Dadgostar (V) i Aftonbladets partiledardebatt om att V kräver plats i regeringen för att stödja en S-ledd regering.

Efter debatten säger Magdalena Andersson, om V:s krav, att hon inte har några illusioner om att det kommer att gå lätt att bilda regering oavsett om det är hon, Ulf Kristersson (M) eller Jimmie Åkesson (SD) som skulle få uppdraget att försöka.

För Andersson skulle en möjlig konstellation att stödja sig på kunna vara V, Centerpartiet och Miljöpartiet.

Ifrågasätter duglighet

Men hon ifrågasätter V:s regeringsduglighet utifrån åtminstone en händelse, det faktum att tre av Vänsterpartiets riksdagsledamöter i Almedalen ”viftade med flaggor från terroriststämplade organisationer”, och syftar på kurdiska PKK.

– Det är komprometterande, det är problematiskt, säger Andersson.

Hon ser däremot inte V:s Natomotstånd som ett uppenbart hinder för regeringsdeltagande.

Hon återkommer till att hon inte har dragit upp mer än en röd linje vad gäller regeringssamarbete – den om att det är uteslutet för S att samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Det viktiga är att svenska folket får säga sitt först i valet.

TT: Tycker du att du har större förutsättningar än Ulf Kristersson att bilda regering?

– Det är partier på båda sidor som har olika åsikter och det finns synpunkter på båda sidor om vilka partier som ska sitta i regering. Till skillnad från Ulf Kristersson låtsas jag inte som att det blir enkelt att bilda regering, säger Andersson.

Kristersson glad

Moderatledaren tyckte att Dadgostars krav på ministerposter borde oroa villaägare och andra som oroar sig för skattehöjningar.

– Det betyder allvarliga skattehöjningar, säger Kristersson som under debatten gång på gång hävdade att Socialdemokraternas försäkran om att de inte ska höja fastighetsskatten inte har något värde.

S har visat tidigare att de gör vad som helst om de har chans att behålla makten och skulle vika sig för V-krav om fastighetsskatt och de delar av partiet som vill se en sådan skatt, hävdar han.

”S gör vad som helst”

– När regeringsmakten står på spel då gör S vad som helst, säger Kristersson.

Magdalena Andersson anklagar Moderaterna och Kristersson för att sprida dynga och lögner om något som inte kommer att hända.

– Vi är oerhört tydliga om att vi inte kommer att höja skatten på fastigheter, säger statsministern.

Centerledaren Annie Lööf säger, om Vänsterpartiets krav på ministerposter, att det har de utan framgång krävt också i tidigare val.

– Den regering som tillträder efter valet bör kunna samtala och samarbeta brett, säger Lööf och menar att det utesluter V i en sådan regering.

Lööf ser Andersson som den starkaste statsministerkandidaten för närvarande. Hon skulle kunna tänka sig Ulf Kristersson, förutsatt att han helt klipper banden med Sverigedemokraterna.

Men enligt Ulf Kristersson, och Kristdemokraternas ledare Ebba Busch, är tiden då Annie Lööf kunde diktera vem de pratar med historia.

Publisert: