Dödspatrullens ledare begärd häktad

Uppdaterad 2021-11-15 | Publicerad 2021-11-14

En 24-årig man som har en ledarroll inom det kriminella nätverket Dödspatrullen har begärts häktad för flera grova brott.

Han är bland annat misstänkt för två mord.

– Han begärs häktad i sin utevaro, säger Olof Calmvik, senior åklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Den 24-årige mannen tillhör ledarskiftet i det kriminella nätverket Dödspatrullen som kopplas till flera mord i Stockholm de senaste åren.

Nu har han begärts häktad för flera grova brott i Sverige. Mannen är misstänkt för två mord, ett fall av stämpling till mord, flera grova vapenbrott, synnerligen grovt narkotikabrott och försök till grovt rån.

– Det finns omständigheter som gör att vi går in med en häktningsframställan nu, säger Olof Calmvik.

Operationen är i ett tidigt skede och åklagaren vill inte gå närmare in på några detaljer.

– Det är en mycket omfattande utredning och ganska tidigt i den här utredningen. Det är ett större ärende och en stor operation. Det är Silvervargarna i Region Stockholm och Silvervargarna i Region Uppsala som har medverkat, så det är en mycket omfattande utredning, säger Olof Calmvik.

2017 sköts en man ihjäl utanför en restaurang i Uppsala.

”Vill få hit honom till Sverige”

Mannen begärs häktad för bland annat ett mord i Uppsala 2017 då en man sköts ihjäl utanför en restaurang i vad som beskrivits som en ren avrättning.

Offret ska ha skjutits med ett flertal skott som träffat honom i överkroppen. Delar av ett vapen ska ha hittats inne på restaurangen där dödsskjutningen uppges ha ägt rum. Den 24-årige mannen satt då häktad misstänkt för mordet.

– Han begärs häktad nu för att vi vill få hit honom till Sverige och vi vill fortsätta utredningen med honom på plats, det är syftet, säger Olof Calmvik.

Mannen begärs även häktad för ett mord i Järfälla samma år.

24-åringen sitter häktad i Spanien sedan drygt ett år misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott.

Han är en av de fyra ursprungliga ledargestalterna i det kriminella nätverket Dödspatrullen.

Följ ämnen i artikeln