Tomma hyllor i brittiska matbutiker: ”Regeringen hade kunnat förutse detta”

LONDON.

Köer till bensinmackarna – och tomma hyllor i snabbköpen.

Nu slår bristen på lastbilschaufförer mot matbutiker och restauranger.

– Vi hade två och ett halvt år på oss att lämna EU. Regeringen hade kunnat förutse detta, säger Aytur Ciba, 47.

Det ringlar långa köer till bensinmackar över hela Storbritannien. På många håll meddelar gula skyltar på pumparna att drivmedlet är slut. Anledningen är en brist på lastbilschaufförer som drabbat landet när pandemin och brexit gjort att många europeiska arbetare flyttat. Omkring 100 000 lastbilschaufförer saknas, enligt en undersökning från Road Haulage Association (RHA) - en organisation som kampanjar för att lösa åkeribranschens förarbrist.

Nu har problemet även lett till en brist på vissa matvaror – inte minst eftersom det även saknas omkring 10 000 lagerarbetare. 

Såväl restaurangkedjor som McDonalds, KFC och Nandos som de stora matbutikskedjorna har rapporterat om en brist på bland annat mjölk, kött och läsk. Under den senaste veckan har butikshyllor över hela landet gapat tomma.

”Rejält sovjetisk atmosfär i Storbritannien just nu. Min son skrev precis triumferande till mig att han hade hittat det sista paketet med couscous gömt längst bak i en tom butikshylla. Grannen kom över och sa att han hört att den lokala bilmekanikern kommer att få bensin ikväll,” twittrar Financial Times utrikeskommentator Gideon Rachman.

Tomma hyllor på mataffärerna i London.
Tomma hyllor på mataffärerna i London.

”Sägs vara fram till jul”

Aytur Ciba, 47, lastar in sin veckohandling från en stormarknad i Haringey i norra London i bilen. Han hittade allt han behövde men noterade att det saknades en del mat.

– Jag köpte lite extra för några veckor sedan när det började pratas om en brist. Jag var tvungen. Då var hyllorna mer tomma. I dag såg det bättre ut, men vi har fortfarande problem med bensinen och vissa säger att det kommer att vara till jul, säger han.

Regeringen har bland annat agerat genom att utfärda 5 000 korttidsvisum för lastbilschaufförer från EU-land, som får komma och jobba i Storbritannien fram till jul. Aytur Ciba är säker på att bristen har med brexit att göra – och tycker inte att åtgärderna är tillräckliga.

– Vi hade två och ett halvt år på oss att lämna EU och gjorde det i januari. De hade kunnat förutse detta men det gjorde de inte. Några ministrar säger att vi inte skulle ha några problem men det har vi ju. Det är klart att vissa panikköper, men det sker av en anledning, säger han.

Boris Johnson erkänner – blev varnad

Premiärminister Boris Johnson erkände på söndagen att han varnats om bristen på lastbilschaufförer sedan en lång tid tillbaka. I en intervju med BBC:s Andrew Marr sa Johnson att krisen skulle kunna pågå ända till jul. Premiärministern håller inte med om att brexit skulle vara anledningen till bristen på lastbilschaufförer.

– Det vi har just nu är en brist på lastbilschaufförer som påverkar hela världen. Det råder även en brist på chaufförer i Kina, i USA och i Polen, sa Johnson, som menar att britter köpt på sig mer drivmedel än de behöver.

– När du ser på problemet med bensin så drivs det framförallt av efterfrågan. Jag förstår frustrationen och hur förbannad man blir när man går ut och inte kan få tag på bensin. Men vi ser till att vi har chaufförer där det behövs.

På längre sikt vill Boris Johnson lösa problemet genom bättre löner till lastbilschaufförer snarare än att anställa EU-medborgare billigare.

– Vägen framåt för vårt land är inte att bara dra i den stora spaken som det står ”okontrollerad immigration” på.

DAILY Soppatorsk i Storbritannien

Aftonbladet Daily med Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap på Södertörns högskola.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE