Coronan sprids tidigare än väntat – förvånar experterna

Coronasmittan har börjat öka och det sker tidigare än väntat.

Experter förvånas nu av den ökade smittspridningen och menar att det vanliga mönstret för virussjukdomar inte följs.

– Det har förskjutits nu så att viruset än så länge inte har den här tydliga årstidsfördelningen som virus brukar ha, säger virologen Anders Sönnerborg.

Vecka 25 ökade antalet bekräftade fall av covid-19 med 41 procent jämfört med veckan innan. En liknande trend märktes av i Väst- och Mellaneuropa för några veckor sedan.

– Att det skulle komma förr eller senare var ju givet. Men det kommer lite tidigare än man hade kunnat vänta sig, säger virologen Anders Sönnerborg.

Att viruset nu sprids på sommaren är enligt Anders Sönnerborg ändå inte så anmärkningsvärt.

– Det finns förklaringar till det, säger han.

Att resandet har bidragit till smittspridningen står ganska klart.
Att resandet har bidragit till smittspridningen står ganska klart.

”Måste få leva vanligt”

Efter att restriktionerna slopades har folk under sommaren börjat umgås som vanligt igen. Också resandet har ökat vilket bland andra frustrerade resenärer på Arlanda kan vittna om.

– Det har ju varit hårda restriktioner under en lång tid vilket inte håller i längden. Folk måste få leva ett vanligt liv, säger Anders Sönnerborg.

Att resandet har bidragit till smittspridningen står ganska klart. Likaså den nya omicronvarianten BA.5 som man än så länge vet väldigt lite om. Anders Sönnerborg tror inte att BA.5 är mer smittsam än tidigare varianter.

– Anledningen till att den här tar över nu tror jag snarare beror på att skyddseffekten man fått av vaccin och naturliga infektioner börjar avta.

Ingen ny nedstängning

Trots att coronasmittan ökar och troligtvis kommer öka än mer i höst tror inte Anders Sönnerborg att vi kommer stänga ner samhället en gång till. Istället kan det införas allmänna råd, säger han.

– För att skydda dem som är sköra så kan det bli så. Att vi skulle införa hårda restriktioner har jag svårt att tro, men det får framtiden utvisa, säger Anders Sönnerborg.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN