Lisebergs populära Balder stänger – brädorna har ruttnat

Balder stod färdigbyggd år 2003, och är till största del byggd av trä.
Balder stod färdigbyggd år 2003, och är till största del byggd av trä.

Balder, den populära berg-och-dalbanan i trä, på Liseberg kommer vara stängd i sommar, skriver Göteborgs-posten.

Orsaken är att brädorna har ruttnat.

– Jag kan bara beklaga, det är ett tråkigt besked att ge, säger säger Andreas Andersen, vd för Liseberg, till tidningen.

Inte nog med att pandemin varit som en berg-och-dalbana för nöjesparken Liseberg. Nu måste deras populära åkattraktion Balder stängas under sommaren 2022.

Den 19 år gamla berg-och-dalbanan som till största del är byggd i trä kommer att vara stängd vid årets premiär i slutet av april och kommer tidigast att öppna under senare delen av sommaren, avslöjar GP.

Anledningen är ett allvarligt konstruktionsfel som gjort att vatten samlats under rälsen. Det har i sin tur gjort att fukt trängt in i träet och orsakat röta.

Vid öppningen i april kommer besökarna inte kunna åka Balder.
Vid öppningen i april kommer besökarna inte kunna åka Balder.

Kostnaden: 30 miljoner

Därför måste all räls lyftas bort så att träkonstruktionen kan bytas ut. Till en svidande kostnad på runt 30 miljoner kronor.

– Jag kan bara beklaga, det är ett tråkigt besked att ge, men arbetet är nödvändigt och vi vill inte dra ut på det. Därför är det bättre att göra klart så fort som möjligt, säger Andreas Andersen, vd för Liseberg, till tidningen.

Andreas Andersson säger vidare till GP att Balder har tre motsvarigheter i världen och att en av dem, som är i samma ålder som Balder, har fått precis samma typ av problem. Den har nyligen öppnat efter att ha varit stängd i två år.

De andra två är yngre och finns i USA och Sydkorea. De har inte stött på samma problem.

Publisert:

LÄS VIDARE