Berlusconi-medarbetare frias i maffiamål

Av:  TT-Reuters

Marcello Dell'Utri, en av Silvio Berlusconis närmaste medarbetare, har friats från ett tolvårigt fängelsestraff. Arkivbild.
Marcello Dell'Utri, en av Silvio Berlusconis närmaste medarbetare, har friats från ett tolvårigt fängelsestraff. Arkivbild.

Marcello Dell'Utri, nära medarbetare till Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi, frias från anklagelserna om samröre med maffian.

Tidigare hade han dömts till tolv års fängelse.

I början av 1990-talet skakades Italien av en rad blodiga bombdåd. Sammanlagt 23 människor dödades i dåden, bland andra domarna Giovanni Falcone och Paolo Borsellino.

Attackerna upphörde plötsligt. Enligt åklagarna hade en uppgörelse förhandlats fram med maffian.

Dell'Utri, medgrundare till Berlusconis parti Forza Italia, dömdes 2018 till tolv års fängelse för att ha konspirerat med maffian. Flera andra personer fälldes också.

Domarna överklagades och nu har en domstol i Palermo på Sicilien kommit fram till att Dell'Utri och tre tidigare karabinjärer, en halvmilitär polisstyrka, inte har begått något något brott.

– Frikännandet är en vändpunkt, inte bara för mig utan för den italienska rättvisan. Den här rättegången var avskyvärd, säger Marcello Dell'Utri till nyhetsbyrån Adnkronos.

Åklagarna säger att de ska gå igenom domen för att avgöra om den ska överklagas.

Publisert: