Norge klassar corona som en influensa

Norges folkhälsoinstitut FHI betraktar inte covid-19 som farligare än en säsongsinfluensa, skriver VG.

Men en influensa är ingenting man leker med, enligt virologen Niklas Arnberg.

– Det kanske är lite modigt men också något positivt som kan vara skönt för folk i Norge att höra, säger han.

Norge bedömer att man gått in i en ny fas där covid-19 kan likställas vid en vanlig luftvägssjukdom, som en influensa eller en RS-infektion.

– Det är ju något positivt och skickar ut signaler att man i alla fall i Norge, i nuläget, anser sig ha koll på situationen. Tack vare vaccin finns det anledning att tro att kommande vinter inte kommer att bli som förra vintern, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande i Pandemifonden.

Är Sverige där?

– Nej, det är vi inte. Vi har inte ens börjat vaccinera barn över tolv och vi ska ge dem två doser. Men vi har förutsättningarna att komma dit vi också.

2 000 dör årligen av influensa

Det norska Folkhälsoinstitutet understryker att beskedet inte innebär att pandemin är över. Norrmän bör fortfarande följa hygienregler och inte träffa andra när de är sjuka.

De tror inte att sjukhusen kommer att belastas med covid-patienter, men att det blir en kombination av covid, RS-virus och influensa i vinter.

Särskilt nu när människors immunförsvar är nedsatta efter distanseringen.

– Det kan sammantaget bli ganska tufft för vården med covid, influensavirus, RS-virus och andra virus, precis som man även befarar i Norge. Dessa virus kan också vara jättefarliga, och är ingen ”piece of cake”, säger Niklas Arnberg.

Enligt honom insjuknar mellan 300 000 och 1 500 000 personer årligen i influensa i Sverige.

Mellan 700 och 2 000 dör – och det är förmodligen lågt räknat. Särskilt nyfödda, för tidigt födda och äldre är i riskgrupp för RS- och influensavirus.

– Även under icke-pandemiska år kan olika virus ställa till det rejält. Karolinska var i stabsläge säsongen 2016-2017 för att så många var sjuka i influensa. Södersjukhuset gick in i stabsläge för vinterkräksjukevirus precis innan pandemin drog i gång.

Virologen Niklas Arnberg.
Virologen Niklas Arnberg.

Kostar miljarder kronor

WHO pekar ut virussjukdomar som de allra farligaste då det saknas läkemedel och forskning.

2009 beräknade MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, kostnaderna för säsongsinfluensan till 2,4 miljarder kronor.

– Räknat med vabbande och produktionsbortfall så kostar virusorsakade förkylningar, influensa och magsjuka väldigt mycket pengar. De totala samhällskostnaderna för virusorsakade sjukdomar kan ligga på tiotals miljarder kronor varje år, utan att vi har en pandemi, säger Niklas Arnberg.

Lärdom inför nästa pandemi

Så länge det inte dyker upp någon ny resistent variant av coronaviruset kommer Norge att klara sig bra, tror Niklas Arnberg. Även Sverige kommer att kunna klassa det som en vanlig influensa men frågan är när, säger han:

– Det är en positiv signal. Ett land anser sig vara i ett så pass bra läge att de ”bara” betraktar det som en influensa.

– Men vad lär vi oss av den här pandemin inför nästa?
 

DAILY Australien – ett land bakom lås och bom

Aftonbladet Daily med Miriam Troon, bosatt i Melbourne, Australien.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE