Misstänkt falsk polis hade 280 000 i behån

Av:  TT

I flera fall har falska poliser inriktat sig mot personer med polskklingande efternamn. Arkivbild.
I flera fall har falska poliser inriktat sig mot personer med polskklingande efternamn. Arkivbild.

Med 280 000 kronor gömda i behån greps en 27-årig kvinna som misstänks ha uppträtt som falsk polis. Precis som i flera andra fall med falska poliser har brottsoffret ett polskklingande efternamn.

Enligt polisen har det hänt upprepade gånger den senaste tiden att just polsktalande i Sverige utsätts för den här typen av bedrägerier och bedrägeriförsök.

– Det kan vara att man vill etablera ett förtroende hos den polsktalande målsägande, säger polisens presstalesperson Calle Persson.

De blir uppringda av en person som på polska säger sig vara polis och vill varna för att målsäganden snart kommer bli utsatt för ett rån och att det finns beväpnade personer i närområdet. För att undgå rån bör smycken, pengar och andra värdesaker överlämnas till polisen, är budskapet.

Kvinnan med pengarna i behån greps den 16 september i Helsingborg och är sedan förra veckan häktad för grovt bedrägeri. Även i andra delar av södra och västra Sverige, liksom i Stockholmsregionen, har liknande bedrägerier genomförts, uppger Calle Persson.

Publisert: