Borell hoppas lösa upp knutarna med Iran

TT-AFP

Publicerad 2022-06-24

EU:s utrikeschef Josep Borrell ska åka till Iran under fredagen. Arkivbild

EU:s utrikeschef Josep Borrell ska åka till Iran under fredagen för ett besök i hopp om att blåsa nytt liv i samtalen om landets kärnenergiprogram.

”Diplomati är det enda sättet att återgå till full implementering av avtalet, och bryta de nuvarande spänningarna”, twittrar Borell.

Enligt Irans utrikesdepartement ska Borell bland annat träffa Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian. I ett uttalande i torsdags betonade Amir-Abdollahian att Irans vilja att nå en överenskommelse är seriöst menad. Tidigare i veckan besökte också Rysslands utrikesministern Sergej Lavrov Iran för att diskutera avtalet.

Det tidigare avtalet om Irans kärnenergiprogram slöts 2015 mellan USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland, Kina och Iran. Det innebar att Irans möjligheter att anrika uran begränsades i utbyte mot att ekonomiska sanktioner mot landet lyftes.

USA:s expresident Donald Trump rev 2018 upp avtalet och återinförde hårda sanktioner. Sedan dess har Iran flera gånger gjort avsteg från avtalet.