Undantagstillstånd efter protester i Ecuador

Av:  TT-AFP

Protesterna mot stigande bränslepriser och ökade levnadskostnader har urartat i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Arkivbild.
Protesterna mot stigande bränslepriser och ökade levnadskostnader har urartat i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Arkivbild.

Undantagstillståndet gör det möjligt för Ecuadors president Guillermo Lasso att kalla in väpnade styrkor för att stoppa protester som anordnas av landets ursprungsfolk.

Åtgärden är ett svar på den senaste tidens stundtals våldsamma protester mot stigande bränslepriser och ökade levnadskostnader.

– Jag är fast besluten att försvara vår huvudstad och vårt land, sade Lasso i en tv-sändning under fredagen.

Huvudstaden Quito ligger i en av de tre provinserna där undantagstillståndet nu utlysts.

Förutom att kalla ut de väpnade styrkorna kan presidenten genom undantagstillståndet häva medborgerliga rättigheter och deklarera utegångsförbud.

Protesterna organiseras av ursprungsfolkens organisation Conaie. För att sätta press på regeringen har demonstranterna sedan i måndags bland annat blockerat vägar i hela landet. Över 40 personer har skadats till följd av sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor och åtminstone 37 personer har gripits.

I torsdags träffade Lasso ledare för ursprungsfolken i ett försök att lindra missnöjet, men diskussionerna gav tydligen ingenting.

Ursprungsbefolkningen utgör över en miljon av Ecuadors 17,7 miljoner invånare.

Publisert: