Åtalade ex-advokaten i rätten: Har aldrig kallat mig kungen

Publicerad 2022-06-17

Den tidigare advokaten står åtalad för skyddande av brottsling och inblandning i mordplaner. 

Under fredagen fortsatte rättegången mot ex-advokaten som ska ha gått under namnet ”Kungen” på den dekrypterade kommunikationstjänsten Encrochat.

Inne i säkerhetssalen i Södertörns tingsrätt hade den åtalade ex-advokaten tagit plats bredvid sin försvarare Slobodan Jovicic.

Den tidigare advokaten var iklädd grön fleecetröja, jeans, vita sneakers och en vit t-shirt. Han har hela tiden nekat till brott.

På den dekrypterade kommunikationstjänsten Encrochat gick ex-advokaten enligt åklagaren under namnet ”Kungen” och ska, enligt åklagaren, ha hjälpt en av ledarna i det kriminella nätverket Dödspatrullen att planera ett mord.

I förundersökningen presenteras konversationer från Encrochat som enligt stämningsansökan ska visa hur han kommunicerade med gängkriminella.

Bland annat ska ”Kungen”, enligt åklagaren, ha ”gett direktiv” till en person om att samla in pengar och vilka som ska bidra.

”Han ska ge dig en kanin (en miljon reds.anm.). Hur frågade jag inte men det kommer ske snart. Och en annan ska ge en och en halv kanin”.

”Första gången jag hör talas om namnet”

Dagen efter ”direktiven”, den 11 april 2020, hade man fått ihop en miljon kronor, står det i polisutredningen med hänvisning till de misstänktas egna uppgifter i chattarna.

”Grönt ljus en kanin (...) säg det till han en kanin är klar i alla fall”, skriver en person till advokaten.

En central del av bevisningen är förhör med ett vittne men även bevisning från den dekrypterade kommunikationstjänsten Encrochat. 

Det är en frispråkig före detta advokat som pratar i rätten. Han säger i rätten att han inte känner till personen som skulle mördas.

– Jag kan säga att när det gäller NN, NN, är det första gången jag hör talas om namnet jag har inget otalat med NN, säger advokaten.

”Har haft tillgång till encrotelefon”

Under förhöret ville ex-advokaten inte kommentera kommunikationen på Encrochat, trots att åklagaren upprepade gånger ställde frågan om chattarna.

– Som jag sa till er så har jag haft tillgång till en encrotelefon och som jag sa igår så är det att jag har varit en av flera användare av encrotelefonen ”literaalbeetle”, säger ex-advokaten under sitt förhör.

Enligt Expressen blev den åtalade ex-advokatens bostad beskjuten förra helgen. Två män greps senare i närheten av en släktings bostad med en handgranat.

När han i rätten upprepade gånger blev ombedd att kommentera chattarna sa han att han inte ville det.

– Jag bestämde mig i tisdags, efter vad min familj hade blivit utsatt för. Det var det som egentligen gjorde att jag bestämde mig för att inte kommentera chattarna över huvudtaget. Det jag vill säga är att det finns en förklaring och utöver det har jag ingen vilja överhuvudtaget att bemöta chattarna, säger den åtalade advokaten i rätten.

”Har aldrig kallat mig kungen”

Ett meddelande hade även skickats från ex-advokaten där han skrivit ”jag är slut som advokat (kungen) men vill vara krogkungen”.

Meddelandet skrev i samband med att ex-advokaten blev omskriven i media.

I rätten förklarade han sitt meddelande.

– Det syftas egentligen på det som hade skrivits i media. Jag skriver advokat inom parantes, kungen. Jag har aldrig kallat mig kungen. Möjligen har någon sagt till exempel om man har gjort någonting bra; fan du är kung nu, säger ex-advokaten i förhör och fortsätter:

– Men jag har aldrig kallat mig för kung i de här sammanhangen.

LÄS VIDARE