Så rymde misstänkte brottslingen: "Osannolikt"

Alice Nordevik/TT

Publicerad 2022-03-11

Mannen som rymde från polishuset i Uddevalla är fortfarande på rymmen men bedöms inte vara farlig för allmänheten. Arkivbild.

Den man som rymde från polishuset i Uddevalla på torsdagen är ännu på fri fot. Mannen lyckades slinka mellan två stolpar på den inhägnade rastgården, på ett sätt som av polisen beskrivs som osannolikt.

– Det var ett ögonblicks verk, säger polisen Jens Börretzen.

På torsdagseftermiddagen lyckades en man i 35-årsåldern rymma från polisen i Uddevalla. Mannen var anhållen misstänkt för mordförsök i samband med ett knivbråk, men rymde under en utevistelse på polishusets rastgård.

– I samband med det så lyckas han på något sätt, som vi tidigare har bedömt som helt osannolikt, ta sig upp i ett hörn och ut i ett mellanrum mellan två staketstolpar, säger Jens Börretzen, tillförordnad polisområdeschef i Västra Fyrbodal.

– Vi har bedömt det som för litet för att en människa ska kunna ta sig ut genom. Det är inte ens någon som har försökt under de 35 år som den här rastgården har varit i bruk.

Inte farlig för allmänheten

Polisen har nu åtgärdat den brist i byggnationen som gjorde att mannen kunde ta sig ut. Rymningen gick mycket fort, berättar Jens Börretzen, och skedde trots att två personer från polismyndigheten befann sig på platsen.

– Vi är alltid två på plats när någon ska flyttas från rastgården och in. Men i samband med det så lyckades han ändå rymma. Det var ett ögonblicks verk säger de som var där.

Trots att mannen är misstänkt för ett mordförsök i samband med ett knivbråk så bedömer polisen att han inte är farlig för allmänheten. Knivbråket skedde med någon mannen kände sedan innan, och var ingen attack mot allmänheten.

Misstänks befinna sig kring Uddevala

– Det är ingen vettvilling som springer runt med en kniv på stan, säger Jens Börretzen och tillägger:

– Men däremot genom det brottet som han är misstänkt för så har han ändå visat att han har kapaciteten och är beredd att använda våld om han hamnar i en trängd situation.

Allmänheten uppmanas därför att kontakta polisen vid alla iakttagelser som kan bidra till att den efterlysta mannen kan gripas. Polisen misstänker att mannen håller sig gömd i Uddevallaområdet och arbetar bland annat med husrannsakningar och efterlysningar för att försöka hitta honom.

– Vi tar gärna emot tips från allmänheten och de är välkomna att höra av sig antingen via 114 14 eller polisens hemsida. Vi behöver allmänhetens ögon, säger Jens Börretzen.

ANNONS