Imam utvisad från Sverige i hemlig Säpoinsats

Imamen beskrivs som ett säkerhetshot av Säpo.

Nu har han i en hemlig insats flugits ut ur landet.

– Han är den första av de förvarstagna imamerna som utvisas, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Den 52-åriga imamen har i många år varit misstänkt för radikal och våldsbejakande islamism. Sammanlagt reste 14 personer i kretsen han undervisade till terrorsekten.

När polisen slog till mot hans bostad 2015 hittades en stor mängd islamistpropaganda i hans telefon. Bland annat en bild på ”Jihad John” med en ”halshuggningsdolk”, bild på den jordanske piloten som brändes ihjäl levande av IS, bilder på terrorister och på Usama bin Ladin.

Sedan över ett år har 52-åringen suttit fängslad i förvar. Han är en av flera förvarstagna imamer.
Sedan över ett år har 52-åringen suttit fängslad i förvar. Han är en av flera förvarstagna imamer.

Sedan över ett år har mannen suttit fängslad i förvar eftersom Säkerhetspolisen, Säpo, anser att han utgör ett hot mot Sveriges säkerhet. Han är en av flera omskrivna förvarstagna imamer som regeringen fattat beslut om att utvisa med hänvisning till lagen om särskild utlänningskontroll.

Att utvisa honom har dock inte varit möjligt eftersom hans hemland Irak vägrat ta emot honom.

Den misstänkte islamisten har utvisats från Sverige.
Den misstänkte islamisten har utvisats från Sverige.

”Kringresande rekryterare”

Men i torsdags kväll i förra veckan verkställdes utvisningen. 52-åringen flögs då vid 18-tiden från Arlanda till Istanbul i Turkiet.

– Jag kan bekräfta att han har utvisats, säger hans advokat Alparslan Tügel som i övrigt inte vill kommentera fallet.

Imamen satt häktad misstänkt för terrorrekrytering 2015 men förundersökningen lades ner. Själv har han nekat till brott och bland annat lyft fram att han ska ha avrått en person från att resa till Syrien. Samtidigt vittnade flera anhöriga till IS-resenärer om att han var en rekryterare. Utredarna kunde utöver IS-fynden i hans telefon också slå fast att han hade haft kontakt med flertalet personer i Örebro som anslutit sig till IS.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp.
Terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan:

– Han har varit viktig vad det gäller rekrytering i Örebro. Men han har också verkat i andra städer som Göteborg, Stockholm och Eskilstuna. Han är en kringresande radikaliserare och rekryterare.

Tänker inte återvända till Irak

Mannens familj fick beskedet om utvisning via telefon strax innan planet lyfte.

– Vad ska vi ta oss till? Våra barn började skrika och gråta när de fick veta, är det här sista gången de får träffa sin pappa? Varför fick de inte hälsa på honom?, säger hans hustru som är bestört och gråter.

Hustrun säger också att 52-åringen lämnades vid ankomsten till Istanbul av de svenska poliserna som eskorterade honom dit. Han fick sedan en flygbiljett till Bagdad, en mobiltelefon utan simkort och 4 000 turkiska lira (ungefär 2 500 svenska kronor).

Aftonbladet har även pratat med mannen själv som uppger att han inte kan återvända till Irak av säkerhetsskäl.

– De sa åk till Irak, det är upp till dig. Då sa jag ”hur ska jag kunna åka till Irak”? Jag kommer att dödas av miliserna om jag åker till Irak, säger han.

52-åringen är den första av de förvarstagna imamer som utvisas. En av dem har tidigare självmant lämnat Sverige.

Säpo vill inte kommentera utvisningsärendet.

– När det kommer till utlänningsärenden och utvisningsärenden så kommenterar vi inte enskilda ärenden, säger Fredrik Hultgren-Friberg på Säkerhetspolisens presstjänst.

Säpo anser att imamen utgör ett hot mot Sveriges säkerhet.
Säpo anser att imamen utgör ett hot mot Sveriges säkerhet.
Publisert:

LÄS VIDARE