Strandhäll har haft nio krav hos Kronofogden

Av:  TT

Annika Strandhäll (S), klimat- och miljöminister, var en av ministrarna som presenterades i går. Arkivbild.
Annika Strandhäll (S), klimat- och miljöminister, var en av ministrarna som presenterades i går. Arkivbild.

Sveriges nya klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) har fått nio betalningsförelägganden från Kronofogden sedan 2018, enligt nya uppgifter från TV4 Nyheterna.

– Jag kommer att vara betydligt mera noggrann framåt, säger Annika Strandhäll till TT.

I går rapporterade Aftonbladet att det fanns två pågående betalningsförelägganden mot nya klimat- och miljöministern Annika Strandhäll (S).

Nu visar det sig att Strandhäll sammanlagt har haft nio betalningsförelägganden hos Kronofogden sedan 2018 där räkningar inte betalats i tid, avslöjar TV4 Nyheterna.

– Jag har varit noga med att betala dem när de har kommit. Samtidigt är det så att jag sedan hösten 2019 haft en oerhört turbulent tid bakom mig i samband med att min sambo väldigt hastigt och oväntat gick bort, säger Annika Strandhäll till TT och fortsätter:

– Jag har fokuserat betydligt mer på jobbet och måendet för mig och mina barn än den här delen och det är helt uppenbart när man ser den här uppställningen. Det är ingenting som jag heller är nöjd med och jag kommer att vara betydligt mera noggrann framåt.

Statsminister Magdalena Andersson säger att hon har fortsatt förtroende för henne.

– Alla vet att Annika Strandhäll har haft en väldigt tuff tid. Jag förväntar mig nu att hon gör en grundlig genomgång av sin ekonomi, säger Andersson.

Om Strandhälls agerande och eventuella knäck för förtroendet från allmänheten?

– Det handlar om hur hon utför sitt arbete, säger Andersson som inte vill gå in på om hon visste något om ärendena innan hon utsåg Strandhäll till minister.

Skulderna reglerade

Sju av skulderna var reglerade sedan tidigare, två av dem har reglerats det senaste dygnet.

Ett av kraven kom från ett företag som bland annat utför poolfyllning och var på 1 521 kronor, varav 871 kronor återstod att betala. Det andra var en bredbandsräkning som med inkassobolagets krav är på 2 055 kronor.

– När de kom till min kännedom i går eftermiddag gick jag in och reglerade det. Jag hade inte kännedom om dem, annars hade de varit betalda innan, säger Strandhäll.

TT: Tycker du att du har god koll på din privatekonomi?

– Det är den uppfattningen jag har haft och jag har heller inga betalningsanmärkningar. Men det är också tydligt att så inte är fallet när man ser den här uppställningen.

Inte informerat

Vid en obetald räkning skickas vanligen en eller flera påminnelser ut innan ärendet går till ett inkassobolag. Om fakturan fortfarande inte betalas kan företaget eller inkassobolaget ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden.

Strandhäll hade inte informerat statsministern innan kraven från Kronofogden blev kända.

– Magdalena Andersson har inte frågat om detta och det har också varit nya uppgifter även för mig, säger hon.

Publisert: