Sanningskommission för samiska folket utsedd

Av:  TT

Syftet med sanningskommissionen är att synliggöra och sprida kunskap om samernas erfarenheter. Arkivbild.
Syftet med sanningskommissionen är att synliggöra och sprida kunskap om samernas erfarenheter. Arkivbild.

En sanningskommission för det samiska folket har utsetts. Ledamöterna ska granska den politik som förts gentemot samerna.

”Vi behöver öka kunskapen om de historiska oförrätter som begåtts mot urfolket samerna och de trauman som lever kvar idag”, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) i ett pressmeddelande från regeringskansliet.

”Det är grundläggande för att ge samer både kollektiv och individuell upprättelse och för att främja försoning. Ledamöterna kan nu påbörja detta viktiga arbete.”

Sametinget bad i juni 2019 regeringen att etablera en oberoende granskning och regeringen beslutade i november 2021 att inrätta en sanningskommission.

Syftet är att ”synliggöra och sprida kunskap om samernas erfarenheter” och ge förslag på åtgärder som ”bidrar till upprättelse och främjar försoning”.

”Regeringen och Sametinget är eniga om behovet av kartläggning och granskning, inte minst som tidigare oförrätter än idag påverkar relationen mellan olika samiska grupper och mellan samer och den svenska staten”, skriver regeringskansliet.

Ordförande är justitierådet Kerstin Calissendorff och på fredagen utsågs de tolv ledamöterna.

Uppdraget ska slutredovisas senast den 1 december 2025.

Publisert: