Kinas ledare Xi hyllar ny tid i Hongkong

TT-AP

Publicerad 2022-05-30

Kinas Xi Jinping välkomnar Hongkongs nye ledare, och hyllar en ”ny atmosfär” sedan Kina förstärkt kontrollen över området.

Peking försäkrar samtidigt att systemet ”ett land, två system” fortsatt gäller för Hongkong.

Hongkongs nye ledare John Lee reste till Folkrepubliken Kinas huvudstad i helgen för att få Pekings välsignelse. Den tidigare säkerhetschefen Lee tar över makten om en månad.

Signalerna från Peking om Hongkongs nya styre publicerades av statligt styrda medier på måndagen.

– Jag är säker på att den nya (regionala) regeringen inför en ny atmosfär, och inleder ett nytt kapitel i Hongkongs utveckling, sade Xi enligt statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Tar över efter Lam

John Lee tar över styret i Hongkong efter Carrie Lam. I markeringen i Peking över maktskiftet kommenterade även Kinas premiärminister Li Keqiang utvecklingen, med viss hänvisning till omvärlden.

– Centralregeringen kommer, som alltid, att helt och riktigt upprätthålla ramverket ”ett land, två system”, liksom principen att Hongkongs folk sköter Hongkong, och en hög grad av självbestämmande, sade Li vid mötet med John Lee.

Tillsättningen av Lee är för omvärlden ett bevis för att Kina struntar i tidigare löften. Han hade inga motkandidater, och röstades fram av en valkommitté med Pekingtrogna ledamöter.

Kvarts sekel senare

Det var när Storbritannien lämnade tillbaka Hongkong till Kina 1997 som Peking-regimen lovade ”två system” i minst 50 år framåt. Det skulle innebära att staden får fortsätta åtnjuta yttrandefrihet och stora mått av demokrati, trots att diktatur råder norr om gränsen till övriga Kina. Samma löfte utfärdades vad gäller närbelägna Macau, som fram till 1999 tillhörde Portugal.

Det formella maktövertagandet sker den 1 juli, exakt 25 år efter överlämnandet från Storbritannien.