Mirza Besic, 42, får livstids fängelse för mord på gravid sambo

Mirza Besic, 42, högg ihjäl sin gravida sambo i Åkarp.

Nu döms han till livstids fängelse för mordet.

Den 3 december i fjol ringde Mirza Besic, 42, till SOS Alarm. I samtalet erkände han:

– Ja, jag har... haft livet av min sambo.

Mirza Besic körde själv från brottsplatsen i skånska Åkarp till polisstationen i Lund, och greps direkt. På onsdagen dömdes han till livstids fängelse för knivmordet där även ett foster i den gravida sambons mage dog.

I domen från Malmö tingsrätt bedöms gärningen som särskilt hänsynslös och ”präglats av brutalitet”.

”Brottet riktade sig mot en skyddslös, fysiskt svagare part, som var närstående till förövaren. Det förövades i det gemensamma hemmet där offret hade rätt att känna särskild trygghet”, står det i domen.

– Det har varit fråga om omfattande kraftigt våld som lett till döden som riktats mot en skyddslös gravid kvinna i hennes eget hem. Handlandet har enligt tingsrättens mening varit av den särskilt allvarliga beskaffenhet som gör att påföljden ska bestämmas till fängelse på livstid, säger rådmannen Daniel Svensson i ett pressmeddelande.

Mirza Besic, 42, högg ihjäl sin gravida sambo i Åkarp.
Mirza Besic, 42, högg ihjäl sin gravida sambo i Åkarp.

Sökte på ”misshandel”

Den 32-åriga kvinnan och Besic hade inte varit ett par länge när hon blivit gravid med en flicka. Men i september i fjol hade han börjat förändras och hans psykiska mående blev allt sämre.

Kvinnan berättade för sin syster att hon inte ville ha med mannen på ultraljuden eftersom han inte alls visade samma glädje som hon kände.

Enligt kvinnans internethistorik hade hon under sina sista veckor bland annat sökt på ”misshandel”, ”Socialtjänsten ensam vårdnad”, och ”jobbar advokater på helger”.

I förhör har Besic berättat att han mått dåligt under en längre tid och uppfattat det som att alla, även hans sambo, varit emot honom. Dagen innan mordet hade han sökt på ”psykakuten Malmö”. I förhör har Mirza Besic sagt att han dagen innan försökt att ta sitt liv.

– Jag såg svart, jag hämtade kniven och knivhögg henne. Det blev helt svart för mig. Sen ville jag bara därifrån alltså, har han sagt i förhör.

”Blev stressad”

Efter mordet åkte Mirza Besic till en butik och handlade cigaretter och Coca-Cola. Därefter gick han hem till sin pappa och berättade om vad han gjort innan han ringde SOS.

När larmoperatören frågade varför han dödat sin sambo kunde han inte ge ett tydligt svar.

– Jag har blivit stressad på allting och så kände jag att hon också var inblandad.

När polis och ambulans kom fram hittades kvinnan, som var gravid i vecka 27, svårt knivhuggen i parets säng. Skadorna var för svåra och hon avled på plats.

Mirza Besic var sedan tidigare ostraffad. I rätten medgav han att han utdelat hugg mot sin sambo, men nekade till ansvar för brott på grund av bristande uppsåt, enligt domen.

I målet har han genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som fastslagit att han inte led av en allvarlig psykisk störning, varken vid mordtillfället eller senare.

Den 32-åriga kvinnan blev den 14:e kvinnan som under år 2021 mördades av en man de har eller har haft en relation med.

Polisens tekniker undersöker platsen där kvinnan hittade
Polisens tekniker undersöker platsen där kvinnan hittade
Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln