Skolverket

MP: Nollvision för dödsfall i luftföroreningar

Av: 

TT

Omkring 7 600 personer dör i förtid varje år i Sverige på grund av luftföroreningar, enligt Svenska miljöinstitutet.
Omkring 7 600 personer dör i förtid varje år i Sverige på grund av luftföroreningar, enligt Svenska miljöinstitutet.

NYHETER

Miljöpartiet vill införa en nollvision för dödsfall orsakade av luftföroreningar.

– Ingen ska behöva dö i luftföroreningar, säger miljöpartisten Sonja Nettelbladt.

Omkring 7 600 personer dör i förtid varje år i Sverige på grund av luftföroreningar, enligt en rapport från IVL Svenska miljöinstitutet.

Samtidigt omkommer cirka 200–300 personer i trafiken varje år och omkirng 3 000 skadas allvarligt, framhåller miljöpartisten Sonja Nettelbladt i en motion som lagts inför partiets kongress.

På fredagen beslutade kongressen att ställa sig bakom hennes förslag om att verka för en nollvision för dödsfall orsakade av luftföroreningar, på samma sätt som Sverige har en nollvision för döda i trafiken.

”Kan göra skillnad”

”Här kan Sverige också visa vägen för resten av världen – där sju miljoner dör av luftföroreningar varje år”, skriver Nettelbladt i sin motion och påtalar att luftföroreningar inte bara orsakas av trafik utan också av damm vid bergshantering, förbränning och processer från industrier.

– Jag är jätteglad att den fick bifall, jag tror att den kan göra skillnad. Ingen förtjänar att dö i luftföroreningar, säger Sonja Nettelbladt, som är medlem i partiet i Stockholm men inte har några politiska uppdrag.

Miljöpartiets partistyrelse instämmer i att luftföroreningar är ett stort samhällsproblem: ”Medvetenheten i samhällsdebatten om detta problem är för låg. Miljöpartiet arbetar redan för ett stort antal åtgärder för att få en bättre luftkvalitet. Att ha en nollvision kan vara ett sätt att få mer ljus på frågan.”

Nettelbladt anser inte att partiet har varit otydligt när det gäller riskerna med dålig luft. Hon tror att förslaget kan bidra med en större helhetssyn på frågan.

– Jag ser fram emot att den kan resultera i verklig politik.

Begränsar apoteksaktörer

Under fredagen antog partiet också en rad andra motioner, som om att inrätta en nationell kommission mot barnfattigdom och förtydliga jaktlagen så att vilda djur som skadats vid jakt ska få eftersökas i större utsträckning.

MP vill också se ett ökat främjande av det som kallas skogsjordbruk – eller agroforestry. Agroforestry är ett mer blandat jordbruk, till exempel där äppelträd odlas i kombination med spannmålsgrödor.

Sådant skogsjordbruk ska lättare kunna få bidrag antingen från EU eller i Sverige.

MP har också antagit förslag om att ge Skolverket i uppdrag att ta fram en statlig tjänst för att jämföra olika skolor, att apotek och apoteksaktörer inte ska få äga vårdföretag samt att staten ska erbjuda regionerna stöd för att införa avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar under lov.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skolverket