Nyheter

EU-parlamentet: Släpp Navalnyj omedelbart

Av: 

TT

En man utklädd till Rysslands president Vladimir Putin deltar i en demonstration till stöd för den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i Genève i juni i år. Arkivbild.
En man utklädd till Rysslands president Vladimir Putin deltar i en demonstration till stöd för den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i Genève i juni i år. Arkivbild.

NYHETER

Den fängslade ryske antikorruptionsaktivisten och oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj tilldelas årets Sacharov-pris för tankefrihet.

EU-parlamentet kräver att han omedelbart släpps.

Navalnyj korades till årets pristagare av EU-parlamentets talmanskonferens och gruppledare på onsdagseftermiddagen.

Vicetalman Heidi Hautala hyllade honom sedan som en ”förändringens förkämpe”.

– Aleksej Navalnyj har visat stort mod i sina försök att återställa valfriheten till det ryska folket. I många år har han kämpat för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Det har kostat honom hans frihet och nästan hans liv. Å EU-parlamentets vägnar kräver jag hans omedelbara och ovillkorade frigivning, sade Hautala.

Förgiftad

Den 45-årige Navalnyj avtjänar ett flerårigt fängelsestraff en bit utanför Moskva. Han dömdes av en rysk domstol i fjol för att inte ha uppfyllt en tidigare villkorlig dom då han under 2020 länge vårdades i Tyskland sedan någon försökt mörda honom med nervgiftet novitjok.

Sacharov-priset har delats ut sedan 1988 och gick i fjol till den samlade oppositionen i Belarus, med presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja i spetsen.

Modiga kvinnor

Utöver Navalnyj var bland andra en grupp på elva afghanska kvinnorättsaktivister nominerade till årets Sacharov-pris. Även om Navalnyj var den som valdes hyllas även afghanskorna särskilt av parlamentet.

– Vi vill hedra de här kvinnornas mod, då de är bland de första som får utstå övergrepp på deras grundläggande rättigheter och friheter efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan, sade Heidi Hautala i EU-parlamentet i Strasbourg.

Själva priset till Navalnyj kommer att delas ut den 15 december – dock sannolikt utan pristagaren själv på plats i Strasbourg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: