Upploppen efter koranbrännandet

Allmänna sammankomsten flyttas till Malmö

Av: 

Jacob Ruderstam

NYHETER

Polisen har flyttat den allmänna sammankomst som skulle genomföras i Landskrona.

De våldsamma upploppen i bland annat Örebro ligger till grund för beslutet.

Nu står det klart att den istället genomförs vid Skånegården i Malmö ikväll.

Efter våldsamma upplopp i Linköping, Norrköping och Örebro förberedde sig polisen inför nya ordningsstörningar i Landskrona, där den högerextrema dansk-svenske politikern Rasmus Paludan skulle genomföra en allmän sammankomst under lördagen.

Klockan 13.00 meddelade polisen att de tagit beslut om att flytta den allmänna sammankomsten från Landskrona. En samlad bedömning efter de våldsamma upploppen i bland annat Örebro och ny information som polisen fått under den senaste tiden ligger till grund för det nya beslutet.

Vid 15.30 meddelade polisen att den nya platsen för den allmänna sammankomsten är Skånegården i Malmö. Den kommer att genomföras mellan klockan 17.00 och 20.00 skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya upplopp

Under fredagen skadades ett tiotal poliser och flera polisbilar sattes i brand i våldsamma upplopp i Örebro. En privatperson skadades efter att ha fått en sten kastad i huvudet.

Poliser i Örebro under fredagen.

Liknande händelser i Landskrona under eftermiddagen gick inte att utesluta.

– Det är onekligen så att omständigheterna har förändrats. Risken för upplopp och liknande händelser har ökat en aning. Exakt hur hög den risken är vet jag inte i nuläget, sa Kim Hild, presstalesperson på polisen tidigare under dagen.

Polisen i möte

Innan beslutet om att flytta sammankomsten till Malmö togs satt polisen i möte under förmiddagen för att diskutera hur man skulle gå till väga.

– Vi tar ju höjd för att det till exempel kan behövas ha förhöjd styrka på plats eller att man kan behöva flytta platsen som den allmänna sammankomsten ska anordnas på. Men just nu är vi bara i ett planeringsläge och inget beslut är taget, sa Kim Hild då.

ANNONS

Skydda din elektronik mot åska! Köp ett grenuttag med överspänningsskydd!

Extern länk från Webhallen

Läs mer

Publisert:

LÄS VIDARE

Polisförbundet efter upploppen: Givetvis ett misslyckande

ÄMNEN I ARTIKELN

Upploppen efter koranbrännandet

Landskrona

Rasmus Paludan

Brott