Zelenskyj varnar världen: Var beredda på kärnvapen

Volodymyr Zelenskyj befarar att Ryssland ska ta till kärnvapen i Ukraina.

Nu skickar han en varning till omvärlden.

– Alla borde vara oroliga, säger han.

De ryska markstyrkorna har tvingats dra sig tillbaka från de norra delarna av Ukraina, men faran är långt ifrån över, enligt Volodymyr Zelenskyj.

I en intervju med CNN varnar presidenten för att Vladimir Putin kan sätta in både kärnvapen och kemiska vapen i kriget då ”de ukrainska liven inte betyder någonting”.

Gravar i Butja.
Gravar i Butja.

– För dem är människors liv inte värt någonting. Vi ska vara redo men inte rädda, säger han och fortsätter:

– Det här är inte bara en fråga för Ukraina, utan hela världen borde vara orolig, för det kan vara sanningen.

Amerikanska försvarsexperter har också flaggat för att att Putin skulle kunna ta till kärnvapen i Ukraina. CIA-chefen Bill Burns säger att underrättelsetjänsten följer utvecklingen, men att man än så länge inte sett några tecken på att Ryssland skulle vara redo att ta steget.

”Biden är oroad för ett tredje världskrig”

– Med tanke på president Putins desperation, det ryska ledarskapet och de militära bakslagen kan ingen av oss ta lätt på hotet om ett potentiellt användande av kärnvapen, säger han.

Kreml har hävdat att man satt sina kärnvapenstyrkor i beredskap, men den amerikanska underrättelsetjänsten har inte sett några bevis som ger anledning till någon större oro.

– Vi är så klart väldigt bekymrade. Jag vet att president Biden är djupt oroad för ett tredje världskrig, att inte gå över en tröskel som kan leda till ett kärnvapenkrig.

I en intervju med CNN varnar Ukrainas president Zelenskyj för att Ryssland ska ta till kärnvapen.
I en intervju med CNN varnar Ukrainas president Zelenskyj för att Ryssland ska ta till kärnvapen.
Publisert:

LÄS VIDARE