Brinnande timmertåg orsakar tio gräsbränder

Publicerad 2022-04-24

Ett brinnande timmertåg orsakade gräsbränder längs järnvägen.

Räddningstjänsten bekämpade tio bränder samtidigt i Gävle.

Tågtrafiken stod still och ett ställverk var hotat.

Det brann på tio olika ställen i Gävle under söndagskvällen, rapporterar GD. Räddningstjänsten fick tio larm om gräsbränder inom loppet av tio minuter, kring 16.30 på söndagen.

Ett tåg som fraktar timmer ska ha börjat brinna och eld från en av vagnarna föll ner längs rälsen under färd. Den mest omfattande branden var vid gamla stationshuset i Hagaström och hotade ett ställverk i närheten.

– Det brinner rätt bra där, och vi jobbar för fullt på platsen. Vi har flyttat runt alla resurser vi har för branden, säger Pär Palm, larmbefäl vid räddningstjänsten, till tidningen.

Stopp i tågtrafiken

Räddningstjänsten kunde stoppa det brinnande tåget i Skutskär. Tågtrafiken påverkade på sträckorna Gävle-Ljusdal, Gävle-Borlänge, Stockholm-Sundsvall.

“Förseningar i tågtrafiken, orsaken är flera bränder längs med järnvägen där det är trafikstopp. För vidare information om din resa kontakta ditt tågbolag”, skriver Trafikverket på sin hemsida.

Branden i närheten av ställverket var släckt vid 18-tiden och flera närboende hjälpte till i arbetet genom att bistå med egna ”vattenkanoner”, enligt GD.

Kring 19-tiden var samtliga bränder släckta. Totalt medverkade 35 brandmän från 7 stationer i insatsen.