Australien

Ny studie: Folk som gillar gin och tonic har större hjärnor

avMalin Wigen

Den som gillar att blanda sig en gin och tonic hemma eller beställa det i baren kan ha en större hjärna än andra, menar forskare i en ny studie.

Enligt en ny studie så finns det en korrelation mellan hjärnstorleken och om man gillar bittra smaker eller inte. Forskarna vid University of Queensland i Australien menar att de personer som gillar tonicvatten har en större hjärna än andra, något även danska vetenskapliga tidningen Videnskab skrivit om. Men du ska dock inte tro att det innebär att du är smartare än andra för att du helst beställer en gin och tonic i baren.

Studien handlar nämligen inte om intelligens, utan snarare om vad storleken på din hjärna kan ha för betydelse för hur du tycker mat och dryck smakar.

Oavsett om du gillar tonicvatten eller inte så kommer människor med större hjärnor tycka att smaken är mindre bitter än andra”, säger forskaren Daniel Hwang som ligger bakom studien, i ett pressmeddelande på universitetets hemsida.

Foto: Oksana Bratanova/Colourbox
Gillar du gin och tonic? Då kan du ha större hjärna än andra enligt forskare.

Hoppas studien ska bidra till nya behandlingar

Mer än 1600 personer från Australien och USA har deltagit i studien. Deltagarnas storlek på hjärnan mättes genom magnetröntgen. De uppmanades även att rangordna sina smakupplevelser genom att smaka på olika söta och bittra produkter. Bland annat fick de smaka på ämnen kinin, vilken är en bitter nyckelingrediens i tonicvatten.

Det visade sig att den delen av vänstra sidan av hjärnan som kontrollerar minne, luktsinne och visuell uppfattning, var större hos deltagarna som fann kinin mindre bittert.

Daniel Hwang menar att resultaten av studien ökar förståelsen för den del av hjärnan som processar smaksignaler och smakupplevelser. Dessutom hoppas han att studien på sikt ska kunna användas för att skapa nya metoder för behandling av ätstörningar

Vår studie är ett steg på vägen för att förstå hur hjärnan uppfattar smaker. Resultaten har betydelse för att förbättra kostbeteendet och att behandla ätstörningar”, skriver han i pressmeddelandet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Australien

Hjärnan

USA

Gin