Palmolja

Kritik mot nya EU-regler för palmolja

Av: 

TT

Oljepalmsplantage på Sumatra. Till höger ett regnskogsträd som av någon anledning lämnades kvar när skogen höggs ned. Arkivfoto.
Oljepalmsplantage på Sumatra. Till höger ett regnskogsträd som av någon anledning lämnades kvar när skogen höggs ned. Arkivfoto.

NYHETER

Biobränsle gjort av palmolja ska fasas ut i EU fram till 2030. Import från små odlingar ska ändå fortsatt tillåtas – vilket nu får skarp kritik från miljöhåll.

"Det är bra att EU-kommissionen står fast i sitt beslut om utfasning av palmolja som biobränsle. Men det är oroande att man vill tillåta såpass stora kryphål", skriver exempelvis svenska EU-parlamentsledamoten Linnéa Engström (MP) i ett uttalande.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har EU-kommissionen konstaterat att 45 procent av de utvidgade palmoljeodlingar som finns i dag var täckta av skog 2008. Motsvarande siffror för sojabönor och solrosor och raps ligger på endast 8 respektive 1 procent.

Stora palmoljeproducenter som Indonesien och Malaysia har protesterat ilsket mot EU:s utfasning. Samtidigt hoppas miljöaktivister på ännu hårdare tag.

– Slaget är inte över. Tid finns fortfarande för att stänga kryphålen, säger nederländske EU-parlamentsledamoten Bas Eickhout enligt Reuters.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu startar sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert:

LÄS VIDARE

Malaysia: Palmoljeförbud kan ge handelskrig

ÄMNEN I ARTIKELN

Palmolja