Fängslad regissör hyllad i EU

avTT

Foto: Petr David Josek/AP/TT
Foto på den fängslade Oleg Sentsov hålls upp av demonstranter utanför Rysslands ambassad i Tjeckien. Arkivfoto.

Hör mina ord, manar årets Sacharov-pristagare i EU, den Rysslandsfängslade filmregissören Oleg Sentsov.

Kusinen Natalja Kaplan och advokaten Dmitrij Dinze fanns på plats när den ukrainske regissören hedrades med EU-parlamentets finaste pris på torsdagen.

Sacharovpriset för tankefrihet är döpt efter den sovjetryske kärnforskaren och fredsaktivisten Andrej Sacharov (1921–89). Han satte länge i intern exil i det gamla Sovjet. Oleg Sentsov sitter för sin del i ett riktigt fängelse, i Labytnangi vid Norra ishavet.

Där hungerstrejkade han i år i 145 dagar.

– Han är en kämpe av naturen. Tack vare det här talade hela världen om rysk repression. Det här är en seger, sade kusinen Natalja när hon talade i EU-parlamentet.

Den 42-årige Sentsov kommer från Simferopol på Krim-halvön och motsatte sig kraftigt det ryska maktövertagandet under våren 2014.

I maj samma år greps han och anklagades av ryska myndigheter för att ha planerat terrorbrott. Trots internationella protester dömdes han året därpå till 20 års fängelse

Via sin kusin kunde han ändå förmedla en hälsning till EU-parlamentet.

"Jag kan inte vara närvarande, men ni hör mina ord. Även om det är någon annan som uttalar dem så är orden en persons främsta och ofta enda verktyg – särskilt när allt annat har tagits ifrån honom", hälsade Sentsov från fängelset.