Italien förbjuder spelreklam helt

Publicerad 2019-01-01

Från och med den första januari förbjuds spelreklam helt i Italien. Förbudet ska gälla i såväl tv och radio som på nätet. I och med detta blir Italien det första landet i Europa att förbjuda den typen av reklam helt.

Beslutet fattades i somras av Italiens regering. Nu har det nya förbudet trätt i kraft. Från och med den 1 januari är det helt förbjudet att marknadsföra spelbolag i tv, radio och på internet i landet. I och med det är Italien det första landet i Europa att förbjuda den typen av reklam.

– Spelberoendet är en social nödsituation som måste hanteras omedelbart, har vice premiärministern Luigi Di Maio sagt till italienska The Local tidigare.

Den som bryter mot förbudet kommer att mötas av kraftiga böter.

Över en miljon italienare har problem

Många av de italienska fotbollsklubbarna sponsras av olika spelbolag och väntas förlora mycket pengar till följd av lagen. Men Luigi Di Maio menar att förbudet är nödvändigt. I en statlig utredning från oktober 2015 framkom det att 1,3 miljoner italienare hade problem med sitt spelande. Bara 12 000 av dem genomgick behandling för sitt beroende.