Svensexa skrämde slag på öbor

NYHETER

Tidigt på morgonen fick polisen flera samtal om skottlossning på Färingsö utanför Stockholm.

Väl på plats möttes patrullen av 20 män i full färd med att skjuta lerduvor.

– Min tanke var att någon var ute och jagade vilt men måste varit jävligt dålig på att sikta, säger Färingsöbon Jonny Hägg.

Jonny Hägg vaknade tidigt på morgonen i hemmet på Färingsö till ljudet av skottlossning.

Förbryllad över skotten försökte han ta reda på var de kom ifrån.

– Min tanke var att någon var ute och jagade vilt men måste ha varit jävligt dålig på att sikta eftersom de sköt så mycket. Men det är inte jakttid nu så det stämde inte, säger han.

Efter ett par timmar kunde polisen meddela Jonny att ljuden han hört kom från en svensexa som utövade lerduveskytte.

– Vi får samtal om det här på morgonen, man har hört många skott utomhus. Vi skickade ut patrull för att kolla och då stötte man på ett sällskap som sköt lerduvor. De hade alla tillstånd så allt var i sin ordning, säger Eva Nilsson, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Sköt på ett fält

Sällskapet hade stått på ett stort fält och skjutit när polisen dök upp.

– Vi körde igång lerduveskyttet över brudgummens egna fält där han själv är bonde. Efter femtio salvor kom polisen som i första skedet var lite avvaktande och frågade grannarna om vi var farliga. Grannen var väldigt noggrann med att påpeka att vi inte alls var farliga, berättar brudgummens vän Mathias Mörlin som deltar i svensexan.

Brudgummen heter Jonas Andersson och är lantbrukare ute på Mälaröarna.

– Vi intog tomten 07.00 och lastade ut en lerduvemaskin, vi väckte honom med fyra skott utanför fönstret så han fick ett rejält uppvaknande, säger Mathias.

Svensexan blev mäkta förvånade när de märkte att polisen kom.

– Först tänkte vi att det inte kan stämma, men ganska snart insåg vi att det gällde oss, säger Mathias.

Svensexegänget som består av 20 personer var nyktra när polisen kom till platsen, vilket Eva Nilsson också kan intyga.

Efter polisbesöket skrev Mathias Mörlin i en grupp för grannsamverkan på Färingsö och meddelade att de ägnat sig åt lerduveskytte och bad om ursäkt om de stört någon.

1 av 3

Arga grannar

I gruppen möttes de av blandade reaktioner.

”Ansvarskännande medborgre sköter sig och ser till att ha roligt utan att det sker på samhällets bekostnad.”, skriver en medlem.

”Hoppas ni får en fortsatt fantastiskt dag med mera bus!!! You only live once!”, skriver en annan.

Borde ni inte ha förvarnat grannskapet i förväg?

– Jo, det finns en Facebookgrupp för grannsamverkan på Färingsö men problemet är att brudgummen är med i den gruppen, och då hade de fått reda på det, säger Mathias.

Efter lerduveskyttet begav sig gruppen till Brommaplan där Jonas, utklädd till bondmora, fick ställa sig med en hacka i rondellen.

– Nu låter vi lantbrukaren så sin säd i Brommaplansrondellen, han är utklädd till bondfru och hackar med hacka, säger Mathias.

Grannen Jonny Hägg säger att han unnar dem en rolig svensexa men tycker ändå att gänget kunde ha valt en lite tystare aktivitet.

– De kunde väl ha hittat någon lämpligare aktivitet. Om de nu vill skjuta på varandra så finns det tillexempel paintball inomhus.

Dagens tre rubriker lördag 14 juli 00:29