Mordet kopplas till gangsterkrig

avEric Tagesson

1 av 8 | Foto: P-O SÄNNÅS
Ett flertal skott avslossades rakt in i bilen när en 32-årig man sköts ihjäl i Sollentuna i november.

Den 32-årige mannen sköts med sju-åtta skott vid vad som liknas vid en avrättning.

Fyra personer har nu gripits, misstänkta för medhjälp till mordet.

Enligt källor till Aftonbladet är mordet en del av ett pågående gangsterkrig i Stockholm.

Det var sent på kvällen den 25 november förra året. Den lyxiga Mercedesen stannade till bredvid en annan bil på Turebergs allé i Sollentuna och föraren avfyrade ett flertal skott på mindre än en meters avstånd.

Den 32-årige mannen i det andra fordonet avled omedelbart i kulregnet.

Vittnen ska ha sett en silverfärgad Mercedes av kombimodell lämna platsen.

Pågående gangsterkrig

Enligt källor till Aftonbladet tror polisen att mordet är en del av ett pågående gangsterkrig med hittills fem ouppklarade mord i Stockholmsområdet.

Enligt uppgift till Aftonbladet handlar det om personer i kriminella kretsar – som tidigare varit vänner och kumpaner som nu blivit dödsfiender.

Det första mordet i den serie som sägs ha samband upptäcktes på morgonen den 29 mars.

En 51-årig man, direktör och ägare till fastigheter värda över 300 miljoner kronor, hittas då skjuten med flera skott i baksätet på sin silverfärgade Audi A8, parkerad vid Albanoområdet på Norra Djurgården.

Hamnade i fel sällskap

Enligt källor finns misstankar om att direktören, som också var intresserad av exklusiva bilar, hamnat i fel sällskap och därefter blivit pressad på pengar. Han ska enligt en källa undersökt möjligheterna att anlita andra kriminella att hjälpa honom.

Men detta ska ha sipprat ut till dem som pressat honom. Och för att förhindra att han anlitade torpeder ska han ha skjutits.

En av de som misstänktes i utredningen om mordet på 51-åringen var en 28-årig yrkeskriminell. Redan 2004 blev han "Nova-markerad" av polisen, vilket innebar att han hamnade på en lista över personer som kunde misstänkas för grov, organiserad brottslighet, som polisen skulle hålla särskild koll på.

Den 13 september hittades 28-åringen skjuten i ett garage i Axelsberg i södra Stockholm. En 21-årig kvinna sköts också och båda avled av sina skador.

Garaget ägs av den 51-årige, mördade, direktörens dödsbo.

Kopplingar till tidigare mord

En 32-årig vän till 28-åringen, också han välkänd av polisen, la efter mordet ut en bild av sig och den mördade 28-åringen på sin Facebook-sida, med texten R.I.P.

Det var han, 32-åringen, som i slutet på november sköts till döds i Sollentuna.

Enligt Aftonbladets källor finns det även kopplingar till mordet på den ökände rånaren René Akofely.

Den 14 maj i år hittades han skjuten i ett trapphus på Kungsgatan i centrala Stockholm. En av polisens teorier är att Akofely blev lurad till platsen av någon han kände eller var bekant med.

Välkända av polisen

Enligt obekräftade uppgifter till Aftonbladet hade han kontakt med personer i kretsarna kring de mördade i Sollentuna och Axelsberg.

Nu sitter alltså fyra män, 37, 35, 33 och 32 år gamla, anhållna misstänkta för inblandning i mordet i Sollentuna. 

– Just nu är rubriceringen på de fyra medhjälp till mord, säger Lars Byström på länskriminalen.

Samtliga fyra är välkända av polisen sedan tidigare för bland annat knarkbrott, rån och våldsbrott.