Nya offren för IS: Duvuppfödare

1 av 3

avNiklas Eriksson

NYHETER

Terrorgruppen IS plågar irakierna med en ny rekryteringstaktik.

Duvuppfödning har stämplats som anti-islamskt – fåglarna bränns och uppfödarna kidnappas.

– Vi är hjälplösa och har tappat hoppet, säger Abu Abdullah vars son förts bort.

Fågeluppfödning är en populär hobby bland medel- och arbetarklassen i bland annat provinsen Diyala i Irak. Men i det IS-kontrollerade området har sysslan blivit livsfarlig, rapporterar NBC News.

Den senaste veckan har 15 pojkar och unga män i åldrarna 16 till 22 som föder upp duvor tillfångatagits av terrorgruppen. Minst tre av dem har också avrättats, enligt en säkerhetskälla i området som NBC talat med.

”Måste straffa duvuppfödare”

Vittnesmål om IS nya taktik kommer från flera byar i området.

IS-styrkor tar sig in i byar, bränner fåglarna och för bort uppfödarna. Abu Abdullahs 21-årige son är en av dem som kidnappats.

– Jag frågade dem varför och de sa att han ”inte följer det riktiga islam, han måste straffas för att han är duvuppfödare. Sysslan hindrar honom från att tillbe Allah”, säger Abu Abdullah, 52, till NBC.

Gruppen som tog hans son berättade att han skulle dömas enligt sharialagar.

– Jag bad dem sluta, men jag bad till kriminella. Inte muslimer som de hävdade, säger Abu Abdullah.

Rekryteringstaktik

Säkerhetskällor uppger att räderna mot duvuppfödare har uppkommit efter att IS fått allt svårare att rekrytera till striderna i Irak och Syrien, enligt NBC.

Källan uppger att just duvuppfödningen hamnat i skottgluggen för att det dels är en populär hobby, dels för att allt fler sysslar med det. Många som tidigare varit bönder har fått allt svårare att sälja vad de skördar. Därför har de i stället gått över till fågeluppfödningen – som hobby, för att få mat eller för att hålla som husdjur, uppger NBC News.

Ytterligare ett skäl till att IS riktat sitt våld mot gruppen är, enligt NBC, att duvorna matas på morgonen. Samtidigt som den första av de dagliga bönerna brukar genomföras. Det har fått vissa att utfärda fatwor, ett religiöst fördömande, mot duvuppfödning.