Spårsändare avslöjade lyxbilstjuvar på E4:an

avAgnes Loman

Publicerad:
Uppdaterad:

Tjuvarna fraktade stulna lyxbilar på en trailer

I lördags återfanns tre stulna lyxbilar av märket BMW längs E4:an, vid Vättern. Bilarna kunde lokaliseras med hjälp av spårsändare. Det senaste året har 19 bilar till ett totalt värde av drygt 18 miljoner kronor hittats tack vare den nya tekniken.

När polisen slog till mot en trailer längs E4:an vid Vättern i lördags påträffades en stulen BMW. Spårsändaren som var gömd i bilen gjorde att polisen kunde ledas till rätt plats. Men när trailern kontrollerades i sin helhet blev det bingo. Ytterligare två stulna BMW-bilar fanns ombord, totalt kunde polisen beslagta tre lyxbilar värda sammanlagt tre och en halv miljon kronor. 

– Många gånger är det så att "buset" samlar upp flera bilar på en trailer av lönsamhetsskäl, och nu hade vi sådan tur att det stod en bil med spårsändare tillsammans med två andra stulna bilar, säger Klas Wassberg på Guard Systems som säljer de spårsändare som den här gången gav resultat.

Bilar för 18 miljoner

Allt fler spårningsutrustningar kommer ut på marknaden. De som Guard Systems tillhandahåller har enligt Klas Wassberg resulterat i 19 återfunna bilar till ett värde av drygt 18 miljoner kronor sedan september 2013. En sändare kostar runt 1400 kronor att köpa och en dryg tusenlapp i driftskostnad per år. 

Borde försäkringsbolagen bekosta den här utrustningen åt sina kunder?

– Absolut. Det borde ingå när man tecknar försäkringen, säger Klas Wassberg.

Liga sprängd i Skåne

Med hjälp av spårsändare kunde polisen efter spaning även spränga en lyxbilsliga som härjade i Skåne.

Då man gjorde ett tillslag mot deras lokal hittade man tre nyligen stulna bilar av märket BMW X5.

Vid husrannsakan hittade man föremål från ytterligare sex stulna bilar. Polisen kunde med hjälp av spårsändare lokalisera en stulen  BMW X5 till en lagerlokal i Ängelholm. Polisen satte spaning på lokalen och det dröjde inte länge innan två män dök upp, körandes i ytterligare en stulen BMW X5. Man gjorde ett tillslag och lyckades gripa de två männen. I lokalen återfann man ytterligare två nyligen stulna lyxbilar av samma märke.

– Hade inte de här bilarna haft spårsändare, hade vi förmodligen aldrig hittat dem. Det är viktigt att utveckla den här tekniken för att förhindra de här stölderna, säger Göran Kellner, utredningschef på försäkringsbolaget If.

Manipulerat säkerhetssystem

Alla de stulna bilarna var utrustade med ett startspärrsystem. Det är ett säkerhetssystem som innebär att då nyckeln sätts i låset sker en avläsning av en elektronisk kod som finns i nyckeln. Om koden är rätt så startar bilen. Vid en undersökning av de stulna bilarna så kunde man se att någon manipulerat startspärrsystemen på bilarna för att kunna använda dem.

Fann verktyg och nyckelskal

Vid husrannsakan av lokalen och männens bostad så hittade man verktyg och tomma nyckelskal med männens fingeravtryck och DNA. Dessa har använts för att installera nya elektroniska koder i nycklar för att kunna använda dem. Man hittade också föremål som kunde kopplas till ytterligare sex stulna lyxbilar. Även dessa bilar var utrustade med startspärrsystem. 

Mer om lyxbilsstölder i Brottscentralen 18.00

Publicerad: