Valåret 2014

Fridolin har högst förtroende bland unga

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Åldern spelar mindre roll när unga väljer partiledare.

MP-språkröret Gustav Fridolin, 31, är favoriten.

Men jämnåriga Annie Lööf har minst förtroende, visar en ny Sverige Tycker-undersökning som mätt förtroendet hos partiledarna.

I en undersökning från ­Aftonbladet/Sverige Tycker har 1794 personer tillfrågats om förtroendet för de sju riksdagspartiernas partiledare.

Bland den tillfrågade gruppen får statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i vanlig ordning störst förtroende, närmare bestämt 51 procent när kategorin ”Mycket stort förtroende” och ”Stort förtroende” slås ihop. Socialdemokraternas statsministerkandidat Stefan Löfven får 44 procent i förtroendefrågan av gruppen som helhet.

Driver populära frågor

Men bland de tillfrågade upp till 29 år gamla ser det annorlunda ut i förtroendefrågan.

Högst förtroende får en av de yngsta partiledarna – 31-årige språkröret Gustav Fridolin (MP).

– En viktig aspekt för att få förtroende är identifikation - betydelsen av att man identifierar sig för att skapa förtroende. Det kan man göra både genom att man känner igen sig i personen, eller det den personen kommunicerar. Vad gäller Fridolins höga siffror tror jag att det handlar om det. Han är själv ung, och därför är det lättare för unga att identifiera sig med honom, säger Lena Lid Falkman, retorik- och ledarskapsforskare vid Handelshögskolan i Stockholm.

Dessutom driver Miljöpartiet frågor som är populära bland unga väljare. Det handlar både om klimat- och miljöfrågor, men också skolfrågan, som i flera opinionsmätningar seglat upp som valets viktigaste fråga.

– Han får ju betydligt högre betyg än Jan Björklund (FP) som också pratar om skolan. Det kan bero på att unga helt enkelt inte vet vem Björklund är, eller att de inte gillar den politik som Björklund och Folkpartiet står för, säger Lena Lid Falkman.

Upplevs inte som ung

Jan Björklund har bara stort förtroende hos 21 procent av de tillfrågade som är upp till 29 år gamla.

Men själva åldern är inte det som de unga har fastnat för.

Centerpartiets ledare Annie Lööf är också 31 år gammal, men hon har allra minst förtroende bland de unga tillfrågade – bara 16 procent.

– Jag tror inte att unga upplever henne som så ung, och därför identifierar de sig inte lika starkt med henne som med Fridolin, säger Lena Lid Falkman.

Personerna i undersökningen har också fått frågan vem de helst skulle vilja se som statsminister efter valet den 14 september.

”Tycks inte ha nått fram”

I det stora hela får Fredrik Reinfeldt det största förtroendet – 39 procent.

Men bland unga upp till 29 år kommer Gustav Fridolin och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på delad andraplats med 17 procent var.

Bara 16 procent av de unga vill se Stefan Löfven som statsminister.

– Löfven har satsat en hel del på unga i valrörelsen, ser man på de här siffrorna tycks det inte ha nått fram. Det blir en utmaning för S att kommunicera sin satsning ännu mer.

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014

Gustav Fridolin

Aftonbladet Inizio

Annie Lööf

Jan Björklund

Fredrik Reinfeldt