Fulspelar för att vinna valet

NYHETER

Den dolda kampen i maktens korridorer - smutskastning och mediemanipulation

1 av 6
VECKANS BILD Stefan Löfven söker skydd från regnet när han skyndar iväg efter ett besök på Fotografiska i Stockholm.

Statsministerkandidaterna gör allt för att framstå som ansvarsfulla statsmän.

Men i deras närmaste krets pågår fulspelet för fullt.

– Det är viktigt med uppmärksamhet, särskilt i de frågor som gynnar en själv, säger en källa.

Just nu reser Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) land och rike runt och kampanjar intensivt om statsministerposten efter valet.

Men slaget om makten utspelas på fler arenor än i debatter och dueller.

I sociala medier gör partiernas digitala avdelningar inte bara allt för att trumma ut sina egna budskap - utan också solka ner sin motståndare.

Tonen är frän, hård och raljant.

Enligt Aftonbladets källor är attackerna ofta orkestrerade för maximalt genomslag. Det handlar både om att lyfta fram argument som stödjer den egna politiken men även att hitta brister hos motståndarna.

Kallade Löfven lögnare

På Twitter anklagade Niklas Gillström, pressekreterare hos infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M), i förrgår Stefan Löfven för att vara en lögnare mitt under en presskonferens om S-förslaget om 90-dagarsgarantin.

”Löfven ljuger när han säger att unga inte får någon hjälp hos AF, alla får hjälp från dag ett ”, twittrade han.

Anders Utbult, talskrivare hos Stefan Löfven, menade i fredags att Reinfeldts enda mål är att ”stoppa att unga får traineejobb i välfärden” och tillade: ”Vilken statsman. Vilket nobelt eftermäle.”

Gick till attack

Men även i det dolda pågår spelet, ofta handlar det om utrymme i massmedier.

I veckan gick Stefan Löfven ut och kallade Fredrik Reinfeldt för ”feg” då statsministern inte var med i Utbildningsradions debatt om skolan.

M ville i stället skicka sin skolpolitiska talesperson. Enligt källor till Aftonbladet fanns dock samma uppfattning som hos M i delar av S-ledningen. Men när man såg chansen valde man att gå till attack.

En valrörelse innebär också en kamp om verklighetsbeskrivningen.

Medan S-företrädarna pumpar ut att ”något håller på att gå sönder i Sverige” menar Alliansen att en rödgrön regering skulle köra Sveriges finanser i diket.

Fiskar efter information

Det pågår dessutom ett lurspel när det gäller företrädarnas framträdanden.

Om en partitopp besöker en stad är det inte ovanligt att motståndarna ringer och fiskar efter information hos journalister.

Men även analytiker och myndigheter kan hamna i skott- gluggen om deras slutsatser inte stämmer överens med partiernas.

Poserade med tidningen

I Dagens Industri publicerades i veckan en krönika av Henrik Mitelman, där han slog fast att den svenska ekonomin utvecklats positivt under Reinfeldts tid vid makten.

I sociala medier sågs snart statsministern posera med tidningen.

Från vänsterhåll kom snabbt kritik om att det handlade om en ”köpt annonsplats för regeringen”, något som tillbakavisades bestämt av DI.

Även moderata tjänstemän har blivit upprörda i veckan, när den statliga myndigheten Konjunkturinstitutet presenterade en prognos om att det de kommande åren kommer att krävas skattehöjningar på 100 miljarder för att nå överskottsmålet till 2018.

Ett uttalande inför prognosen, från KI-chefen Jesper Hansson, föll inte i god jord.

”KI-chefens uttalande luktar S-kampanj”, twittrade Lisa Eriksson, kommunikatör och projektledare hos M.

Fredrik Reinfeldts vecka

Söndag

Avslutar budgetförhandlingarna med regeringen på Harpsund och beger sig sedan hem till Stockholm.

Måndag

Inleder en turné med de övriga Alliansledarna. Första stoppet för ett gemensamt torgmöte i Sundsvall där ett miljöbilspaket ur valmanifestet presenteras.

Tisdag

Turnén går vidare till Helsingborg och Skåne. Reinfeldt är med och presenterar att Alliansen lovar fler förstelärare nästa mandatperiod.

Onsdag

Tredagarsturnén fortsätter i Västsverige. På ett äldreboende i Borås presenteras att gamla över 85 år som har hemtjänst ska ha rätt till trygghetsboende. Sedan hålls ett torgmöte i Göteborg.

Torsdag

Reinfeldt och de andra Alliansledarna håller pressträff i Rosenbad. Hårdare straff för grova brott utlovas.

Fredag

Tillbaka till Västsverige. Reinfeldt deltar i de traditionsenliga utfrågningarna vid det kyrkliga mötet i Vårgårda.

Lördag

Åker till Bryssel för att delta i ett extrainsatt möte med det Europeiska rådet. Innan mötet inleds håller han ett telefonmöte med riksdagens EU-nämnd.

Stefan Löfvens vecka

Söndag

Talar på de skånska social- demokraternas valupptakt i Helsingborg.

Måndag

Presskonferens om järnvägen. Åker på bussturné i Mälardalen och presenterar på företaget Bombardier i Västerås hur S vill stärka svensk industri. Torgmöte och företagsbesök i Örebro och Eskilstuna.

Tisdag

Möter pressen på partihögkvarteret på Sveavägen 68 där han presenterar en miljardsatsning på skogen - med målet att skapa 25 000 nya jobb. Går i Aftonbladet på kvällen till attack mot statsminister Fredrik Reinfeldt om kommande skoldebatt.

Onsdag

Tackar valarbetare för att man nått etappmålet om att hålla en miljon samtal inför valet. Deltar i skoldebatt i SVT mot bland andra Jan Björklund (FP).

Torsdag

Presenterar tillsammans med Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson, en granskning av friskoleföretagen. Slår fast att bolagen tjänar pengar genom att dra ner på antalet lärare.

Fredag

Håller presskonferens på parti-högkvarteret om nya satsningar ur partiets kommande valmanifest.

Lördag

Läser på inför utfrågningen i SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM